Категорія: Строгий піст

Пісні страви Рецепти Статті Строгий піст

Кутя

Рецепт куті

Як і з багатьма іншими стравами, варто визнати, що немає одного класичного рецепту, за яким готують кутю. Українська кутя — це обрядова солодка пісна страва, яка традиційно готується до святкування Святвечора.

В першу чергу, кутя — це страва поминальна, її ще називають коливом. Страва ця складається із зерна, политого медом. Є така версія, що зерно, яке складає основу куті здавна символізує саме життя, яке минає і відроджується, а конкретніше: єдність роду, минулих, теперішних та майбутніх поколінь. А мед до куті давали, щоб душам наших предків жилося солодко на тому світі. І навіть досі з прадавніх часів збегріглася традиція залишати ложку куті на тарілці під час вечері для тих, кого вже немає з нами. Ось такий цікавий символізм.

Я особисто їла кілька різних варіантів куті, а ще про кілька різних варіантів чула. Пробувала поминальну кутю з рисом та родзинками на Житомирщині, яка подається на початку поминків. Часом і на Святвечір готують кутю з рису замість пшениці чи ячменю.

Ще мені пощастило спробувати рідку кутю з халвою, родом з Тернопілля. Розказували мені, що буває ще й така кутя (здається мені, то було про Закарпаття), де ставиться на стіл велика тареля, на неї кладеться відварена пшениця, на то все діло шарами кладуть мак, горіхи, родзинки і все щедро поливається медом.

Але найчастіше все-таки мені доводилося куштувати кутю з пшениці, з перетертим маком, подрібненими горіхами, родзинками та медом. Дехто ще доводить кутю до рідкої консистенції за допомогою узвару або води з медом. У мене в сім’ї в дитинстві готувалася “суха” кутя, тобто не розбавлена. Тепер я все-таки трохи додаю куті рідкості, щоб “легше йшло” – але це вже вибір кожного, на власний смак.

Зараз, коли асортимент продуктів є практично необмеженим, є можливості експериментувати і з сухофруктами, і з горіхами, додаючи різноманітні кеш’ю та мигдаль, курагу, фініки і т.д. Та основа залишається незмінною: зерно, сухофрукти, мед.

А ось, власне, і сам рецепт куті. Read More

Дієтичні страви Пісні страви Рецепти Салати Строгий піст

Вінегрет

Салат вінегрет з квасолею та квашеною капустою

Позитив вінегрету як салату є у тому, що він не лише корисний, наповнений вітамінами та усякими поживними речовинами, а й повністю овочевий, що дозволяє його готувати та споживати навіть у строгий піст. Крім того, він є актуальним як для повсякденного, так і для святкового меню.

Загалом, є багато різновидів цього салату, але цей варіант – класичний, найбільш популярний і для мене найсмачніший. До речі, часом я роблю вінегрет без капусти і квасолі – теж дуже добре виходить. Дехто додає до салату ще мариновані гриби, але я скажу чесно – такого варіанту не пробувала.

Цей салатик люблю і поважаю, рекомендую до споживання особливо в зимову пору. Смакуйте і тримайте рецепт.

Read More

Дієтичні страви Дитячі рецепти Другі страви Пісні страви Рецепти Строгий піст

Рис з овочами по-українськи

Рис з морквою та цибулею

Рис з морквою та цибулею – улюблений гарнір у мене вдома, діти його люблять, та і дорослі теж. Готується не так і складно, а смакує краще, ніж звичайний білий рис. Якщо усе правильно зробити, то рис виходить розсипчастим, не злипається. Олійка, овочі та приправи додають страві приємного і неповторного аромату. З приправами експериментуйте на свій смак, щоб смакувало якнайкраще :).

Інгредієнти

1 склянка рису
1 середня цибулина
1 велика морквина
Read More

Дієтичні страви Дитячі рецепти Пісні страви Рецепти Строгий піст

Пісна гарбузова каша

Рецепти пісних страв. Рецепти для дітей

Знайшла у себе в морозилці замороженого гарбуза і одразу вирішила пустити його в діло, так би мовити. У мене в арсеналі вже є рецепт гарбузової каші, але молочної, з маслом. Зараз же триває піст, от мені і стало цікаво, чи гарбузова каша може стати пісною? І, ви не повірите, – може, і так мені навіть більше сподобалося.

Кілька легких штрихів у вигляді родзинок, кураги та кориці, і звичайна гарбузова каша перетворюється на шикарний пісний десерт.

Звісно, я не можу гарантувати, що ця каша буде смакувати послідовним противникам гарбуза, але любителям цього корисного овоча вона точно прийдеться до смаку.

Інгредієнти

1/2 склянки пшона
200-300 г гарбуза
Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з овочів Строгий піст

Рататуй

Рататуй кулінарний рецепт

Нарешті приготувала рататуй, який мріяла зробити ще з того моменту, коли вперше побачила популярний одноіменний мультик про талановитого кулінара-щурика. Рататуй – це овочева страва французької (якщо бути точнішим, прованської) кухні, яка була присутня в повсякденному літньому меню незаможніх селян. Але будь-яка повсякденна страва перетворюється на святкову за допомогою додавання приправ, соусів та усіляких інших важливих дрібничок.

У класичному селянському варіанті овочі на рататуй нарізаються кубиками і готуються практично так само, як і звичайне овочеве рагу на сковорідці. Мені ж більше подобається варіант, де овочі нарізаються кружечками. Це надзвичайно гарно з естетичної точки зору, а на смак дуже і дуже смачно.

Інгредієнти

400 г баклажанів
400 г помідорів
400 г кабачків
(овочі мають бути приблизно однакового діаметру)
Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки Строгий піст

Вареники пісні

Різдвяні вареники

Вареники з капустою чи з картоплею добре смакують не лише в піст, а й в повсякденному меню чи навіть на святковому столі. Ці вареники ми робимо на різдвяну вечерю. Люблю наліпити їх багато, заморозити, а потім тільки діставати з морозилки і варити. Зручно і дуже смачно.

Тісто на пісні вареники я даю звичайне, моє улюблене. Скільки варіантів пробувала, кращого поки не знайшла. Як знайдете – пишіть :). До рецепту додаю два варіанти начинки – з картоплею та з капустою.

Для тих, хто задається питанням, як розрахувати кількість тіста і начинки, даю формулу: тіста по масі має бути приблизно так само, як і начинки. Тільки враховуйте, що 1 л борошна – це не 1 кг, а близько 650 г. Тобто, на 1 кг картоплі піде трохи менше 2 л борошна.

Інгредієнти

Тісто на вареники (близько 150 шт.)
на 1 літру борошна
250 мл теплої води
Read More

Дієтичні страви Пісні страви Рецепти Салати Строгий піст

Салат з дайкона та моркви

Редька і морква. Пісний салатНещодавно відкрила для себе новий овоч – дайкон, а по-нашому – редька. Правда, це не проста редька, а китайська. Не особливо напружуючись, вдалося отримати чудовий салатик – і смачний, і корисний, ще й на вигляд дуже приємний.

Інгредієнти

300 г моркви
300 г дайкона
Read More

Дієтичні страви Пісні страви Рецепти Салати Строгий піст

Салат з заморожених овочів

Сьогодні святкуємо перший новий рецепт на оновленому сайті. Цей салатик простий, легкий і доволі дієтичний. Підходящий вибір для тих, хто хоче схуднути.

Інгредієнти

700 г замороженої броколі
700 г замороженої зеленої квасолі
400 г шампіньйонів
Read More

Консервація Пісні страви Рецепти Строгий піст

Мариновані огірки

У 1809 році французький пивовар, Ніколя Аппер, зауважив, що їжа, приготована в банках не псується, якщо їх дуже щільно закрити. Причини такого «феномену» не могли пояснити ще цілих 50 років, поки Луї Пастер не продемонстрував роль мікроорганізмів у псування продуктів.

Інгредієнти

огірки
часник
кріп (суцвіття)
Read More

Консервація Пісні страви Рецепти Строгий піст

Солені (квашені) огірки

Квашені огірки

Хоча без огірків важко уявити наш стіл, походять вони з далекої Індії. У західній Азії деякі види огірків культивувались вже понад 3000 років. В Європу вони, скоріш за все, потрапили завдяки римлянам. А от хто першим їх засолив, достеменно невідомо.

Інгредієнти

огірки
часник
кріп (суцвіття)
Read More

Дієтичні страви Дитячі рецепти Пісні страви Перші страви Рецепти Строгий піст

Суп з квасолею

Квасолева зупа

Цей рецепт супу призначений для любителів квасолі. Моя родина любить цей супчик, тому раджу його спробувати і Вам. Головне в цій страві — доварити квасолю, бо в твердому вигляді вона зовсім не така смачна, як варена. 🙂

Інгредієнти

1 скл. квасолі
2 середні картоплини
1 морквина
Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з риби Строгий піст

Скумбрія запечена

рецепт скумбрії

Скумбрія – рибка жирна, а тому добре піддається запіканню. Особливо смачно виходить, якщо риба добре пройдеться лимонним смаком і запахом. І не забуваємо добре вичищати її всередині.

Інгредієнти

1 скумбрія
½ лимона
приправа для риби
Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з риби Строгий піст

Скумбрія з лимоном на сковорідці

рецепт скумбрії

Чергова варіація на рибну тему. І оскільки скумбрія – це доволі жирна риба, то такий спосіб приготування для неї більш ніж прийнятний. А от на чому хочеться особливо наголосити, так це на тому, що рибу треба добре-добре вичистити перед приготуванням, особливо всередині, від чорної плівки. Інакше готова скумбрія може гірчити, що зіпсує весь смак.

Інгредієнти

1 скумбрія 400 г
½ лимона
базилік, коріандр
Read More