Категорія: Статті

Статті

Солодка магія: як приготувати чізкейк у мультиварці

Фанатів ніжного сирного десерту зі смачною пісочною основою можна знайти в будь-якому куточку світу. Щоправда, готувати його насмілюються далеко не всі господині. Добре, що завдяки мультиварці створити «ресторанний» чізкейк можна без використання духової шафи та інших кухонних девайсів. 

Що потрібно для приготування?

До складу ванільного чізкейка входять такі доступні інгредієнти:

  • будь-яке бюджетне ванільне печиво з пісочною структурою – близько 300 грамів;
  • вершковий сир – 0,5 кг;

Це цікаво: Замість магазинного вершкового сиру можна використати звичайний кисломолочний сир, попередньо подрібнений за допомогою блендера разом з невеликою кількістю вершків до кремоподібного стану.

Read More
Статті

Смачне схуднення після новорічних свят: 5 дієтичних страв, приготованих за допомогою блендера

Новорічний олів’є вирішив залишити про себе спогади у вигляді кількох зайвих кілограмів, “вушок” на стегнах та складки на “вистражданому” у спортзалі пласкому животі? Врятувати прес та талію від наслідків святкового застілля допоможе звичайний блендер. Як показує практика, з його допомогою повертатися до правильного харчування значно легше.

Навіщо потрібен блендер

Кухонний подрібнювач потрібен для приготування різноманітних «розвантажувальних» смузі, корисних боулів, легких крем-супів та інших низькокалорійних смаколиків. 

Read More
Статті

Рецепти страв на святвечір

Святвечір (Навечір’я Різдва Христового) – одне з найбільших християнських свят, яке припадає на останній день Пилипівського посту і святкується 6 січня ввечері. Найпоширеніша святвечірня традиція є такою, що вся родина збирається за святковим столом, на якому стоять 12 строго пісних страв, що символізують 12 апостолів Христа, а з появою першої зорі , з молитвою, родина приступає до вечері. Помічаю, що часом ця традиція обростає різноманітними забобонами, а святкування може переплітатися з давніми язичницькими традиціями. Тим не менше, така традиція має більше символічне значення на спогад про ніч, в яку народився Христос.

Скажу одразу, що в період Новорічних та Різдвяних свят чомусь завжди бракує часу, щоб оформити/описати/записати/сфотографувати усе, що готується. Час витрачається переважно на спілкування у родинному колі та отримання задоволення від процесу – як приготування, так і спілкування. Можливо, саме тому вже кілька років підряд мені ніяк не вдається задокументувати так багато різних рецептів, які готуються як на Святвечір, так і на саме Різдво.

Тому цього разу почну з маленького – впорядкую те, що вже є 🙂 . Тут, в цій статті, будуть збиратися рецепти, які традиційно готуються на Святвечір, а також і “щось новеньке”, що ще можна приготувати, якщо є бажання. Сподіваюся, з часом цей список розшириться.

Традиційною стравою для всієї території України на Святвечір є кутя, рецепти якої є дуже різняться від регіону до регіону. До куті традиційно подається узвар. Основний принцип усіх рецептів на Святвечір – вони мають бути строго пісними.

Традиційні рецепти страв на Святвечір

Кутя

Борщ із вушками

Запечена картопля

Салат з буряком та білими грибами “Шухи”

Капуста з квасолею та грибами

Вареники пісні

Інші страви, які можна включити до Святвечірнього пісного столу:

Чорна квасоля тушена

Форель, запечена в духовці з прянощами

Статті

Сервірування столу: не тільки смачно, а й красиво

Сервірування столу

Думаю, багато хто знайомий з відчуттям, коли подають їжу в ресторані: усе так гарно оформлене, посуд розставлений у певному порядку, зі смаком і в одному стилі, столові прибори блищать, офіціант наливає в келих вино з пляшки… Відповідний настрій створюється моментально. Ось і ми сьогодні спробуємо привідкрити двері у не до кінця звіданий світ сервірування столу.

Гарно накритий стіл може стати додатковим каталізатором святкового настрою і дійсною окрасою вечора. Тож, як правильно сервірувати стіл для різноманітних прийнять, днів народжень, хрестин, або навіть для романтичної вечері на двох? Які основні правила і який інвентар нам знадобиться – що із того Ви вже точно маєте, а які столові прибори купити ще потрібно. І на що варто звернути увагу, коли сервіруєте стіл?

Правила сервірування столу

Скатертина – основа і окраса усього столу. Краще вибирати білу скатертину, хоч це і не обов’язково. На білій скатертині буде гарно виглядати практично будь-який посуд і серветки, а ось із кольоровими ситуація може бути трохи складнішою.

Read More

Рецепти Статті

Святкування Великодня. Великоднє меню

Рецепти страв на ВеликденьВеликдень або Пасху в усьому світі святкують навесні, після найбільшого в році Великого посту, що триває в цілому більше 40 днів. Весна – прекрасний період для святкування Пасхи, природа в цей час змінюється і перероджується. Світловий день збільшується, настрій поліпшується, з’являється все більше енергії для нових звершень.

Для тих, хто дотримується Великого посту, це свято є ще величнішим і більш значущим, оскільки Великдень є Воскресінням, святом духовного відродження людства та очищення від гріха. Символічно, напередодні Великодня в суботу або ж уже і в саму святкову Неділю відбувається освячення їжі, яка буде присутня на великодньому столі.

Обов’язковою та найбільш важливою складовою великоднього кошика є паски, випечені та прикрашені українськими господинями. Крім того, до кошика часто потрапляють домашні ковбаси кількох видів, хрін, варені яйця у формі крашанок чи писанок, сіль, масло, сир… ну і в кого на що фантазії вистачить.

У Великодню неділю, після святкового Богослужіння, родина збирається за стіл. Традиційно, святкування Великодня в Україні не обходиться без хорошого застілля, яке супроводжується попереднім приготуванням різноманітних страв та наїдків. Саме застілля прийнято починати з освячених напередодні продуктів, що були у Великодньому кошику – наприклад, з крашанки, посипаної тертим хріном.

Невід’ємною частиною великоднього святкування є м’ясні страви: вуджені чи копчені домашні ковбаси найвищих гатунків, паштети, рулети та ін. Сучасне святкування передбачає наявність на столі різноманітних салатів та закусок. Ну і який же Великдень без смачнющої випічки. Пляцки, торти, рогалики, маківники, медівники, сирники – тут уже кожен вибирає те, що кому до вподоби.

Пропоную до вибору кілька випробуваних Великодніх рецептів. Сподіваюся, комусь стануть у нагоді :).

Випічка

Паска

Медівник

Рогалики

Маківник

Пляцки

Пляцок ананасово-кокосовий

Пляцок з чорносливом

Пляцок “Рафаелло” без випічки

Пляцок “Крувка” (“Корівка”)

Кольоровий пляцок з маком

Перекладанець з горіхами і маком

Крем-суфле “Пташине молоко” на білках

Сирник “Ранкова роса”

Пляцок “Бардзо добрий”

Пляцок “Сонечко”

Пляцок “Вишиванка”

Пляцок шоколадно-кавовий

Торт “П’яна вишня”

Пиріг з консервованими фруктами

Шоколад на кип’ятку

Пляцок з маком та вишнями

Медовий торт

Пляцок горіхово-кокосовий

Пляцок “Орхідея”

Салати та закуски

Салат з буряком та білими грибами (“Шухи”)

Салат з авокадо, тунцем та помідорами-черрі

Печінковий паштет

Салат з перепелиними яйцями, помідорами-черрі та моцареллою

Салат “Цезар”

Салат “Мімоза”

Салат з квасолею і печінкою

Салат “Грибна поляна”

Салат “Великодній”

Святковий паштет

Печінковий торт

Салат з квасолею, телятиною та сухариками

Салат з буряком та чорносливом

Салат з дайкона та моркви

Салат з плавленим сирком і часником

Салат з заморожених овочів

Салат з крабових паличок

Салат з тунцем

Салат із сиру та редиски

Грецький салат

Салат “Олів’є”

Оселедець під шубою

Сир з огірками та зеленню

Французький салат

Салат з куркою та ананасами