Як і з багатьма іншими стравами, варто визнати, що немає одного класичного рецепту, за яким готують кутю. Українська кутя — це обрядова солодка пісна страва, яка традиційно готується до святкування Святвечора.
В першу чергу, кутя — це страва поминальна, її ще називають коливом. Страва ця складається із зерна, политого медом. Є така версія, що зерно, яке складає основу куті здавна символізує саме життя, яке минає і відроджується, а конкретніше: єдність роду, минулих, теперішних та майбутніх поколінь. А мед до куті давали, щоб душам наших предків жилося солодко на тому світі. І навіть досі з прадавніх часів збегріглася традиція залишати ложку куті на тарілці під час вечері для тих, кого вже немає з нами. Ось такий цікавий символізм.
Я особисто їла кілька різних варіантів куті, а ще про кілька різних варіантів чула. Пробувала поминальну кутю з рисом та родзинками на Житомирщині, яка подається на початку поминків. Часом і на Святвечір готують кутю з рису замість пшениці чи ячменю.
Ще мені пощастило спробувати рідку кутю з халвою, родом з Тернопілля. Розказували мені, що буває ще й така кутя (здається мені, то було про Закарпаття), де ставиться на стіл велика тареля, на неї кладеться відварена пшениця, на то все діло шарами кладуть мак, горіхи, родзинки і все щедро поливається медом.
Але найчастіше все-таки мені доводилося куштувати кутю з пшениці, з перетертим маком, подрібненими горіхами, родзинками та медом. Дехто ще доводить кутю до рідкої консистенції за допомогою узвару або води з медом. У мене в сім’ї в дитинстві готувалася “суха” кутя, тобто не розбавлена. Тепер я все-таки трохи додаю куті рідкості, щоб “легше йшло” – але це вже вибір кожного, на власний смак.
Зараз, коли асортимент продуктів є практично необмеженим, є можливості експериментувати і з сухофруктами, і з горіхами, додаючи різноманітні кеш’ю та мигдаль, курагу, фініки і т.д. Та основа залишається незмінною: зерно, сухофрукти, мед.
А ось, власне, і сам рецепт куті.
Інгредієнти
1 скл. пшениці
100 г маку
100 г ізюму
100 г горіхів
мед — за смаком
дрібка солі
Приготування
Відмочену пшеницю залийте водою, додайте дрібку солі і відваріть на повільному вогні. До склянки пшениці я додаю 2-2,5 склянки холодної води.
Краще купувати вже готову, облущену і мочену пшеницю, хоча можна підготувати зерно і самотужки. Кажуть, для цього потрібно товкти пшеницю у дерев’яній ступі, періодично підливаючи потроху теплу воду, щоб оболонка пшениці відділилася. Потім зерна пшениці промивають і просівають, відокремлюючи таким чином ядра від лушпиння. І ще після того потрібно замочити таку пшеницю на пару годин. Але так робити я не пробувала — купую готову.
Поки пшениця вариться, ми запарюємо мак кип’ятком (хвилин на 20), після чого зціджуємо і перетираємо його в макітрі або блендером. Дехто ще для таких цілей використовує м’ясорубку, але звичайна м’ясорубка добре не перетирає.
Родзинки миємо і також запарюємо гарячою водою на кілька хвилин. Горіхи січемо не надто дрібно — швидше, грубо.
І коли пшениця звариться, додаємо до неї перетертий мак, горіхи, родзинки чи інші сухофрукти, мед. Мед додаємо за смаком, періодично пробуючи на смак. В кінці додаємо до куті ще холодної кип’яченої води і доводимо до такої консистенції, яка нам подобається.
І наостанок один маленький секретик: родзинки і мед краще додавати безпосередньо перед подачею куті на стіл, щоб страва не забродила.
Веселих свят і смачного!