Нарешті приготувала рататуй, який мріяла зробити ще з того моменту, коли вперше побачила популярний одноіменний мультик про талановитого кулінара-щурика. Рататуй – це овочева страва французької (якщо бути точнішим, прованської) кухні, яка була присутня в повсякденному літньому меню незаможніх селян. Але будь-яка повсякденна страва перетворюється на святкову за допомогою додавання приправ, соусів та усіляких інших важливих дрібничок.
У класичному селянському варіанті овочі на рататуй нарізаються кубиками і готуються практично так само, як і звичайне овочеве рагу на сковорідці. Мені ж більше подобається варіант, де овочі нарізаються кружечками. Це надзвичайно гарно з естетичної точки зору, а на смак дуже і дуже смачно.
Інгредієнти
400 г баклажанів
400 г помідорів
400 г кабачків
(овочі мають бути приблизно однакового діаметру)
сіль
Для соусу:
2 ст.л. рослинної олії
150 г цибулі
200 г болгарського перцю
300 г помідорів або томатного соку
прованські трави за смаком
Заправка:
2 зубці часнику
3 ст.л. оливкової олії
зелень за смаком
червоний гострий перець (за бажанням)
Приготування
Баклажани наріжте тонкими кружальцями, посоліть | |
Точно так само тонко наріжте кабачки і теж посоліть | |
Помідори просто наріжте кружечками, солити не треба | |
Наступним етапом готуємо соус. Для соусу потрібно зробити сік з помідорів. Я на сік пустила також і обрізки з помідорів, які нарізала кружальцями. Не конче знімати шкірку з помідорів. Достатньо просто потерти помідори на крупній терці, а шкірка лишиться в руках | |
Цибулю та болгарський перець поріжте кубиками | |
Цибулю легко спасеруйте на оливковій олії (можна і на соняшниковій) | |
Додайте болгарський перець і тушіть на середньому вогні протягом 5 хвилин | |
Після цього додайте томатний сік, прованські трави, сіль. Можна за бажанням дати 2-3 ст.л. червоного сухого вина – буде додатковий приємний присмак | |
Викладіть половину соусу в форму для випікання. Зверху на соус викладіть почергово кружечки баклажанів, кабачків та помідорів, можна ще трохи присолити | |
Далі приготуйте заправку: подрібніть часник і зелень, змішайте з оливковою олією. Можна сюди для пікантності додати гострого перцю – все на ваш смак | |
На овочі зверху викладіть заправку та решту соусу. Форму накрийте фольгою або пергаментом. Якщо накрити кришкою, залишиться забагато рідини. Запікайте рататуй протягом години при температурі 180-200 градусів | |
Виходить дуже смачно і, що не менш важливо – гарно. Рататуй, як страва овочева, дуже гарно пасуватиме як гарнір до м’ясних страв. Смачного! |
alex
Смакота 🙂
Ольга
Відраз згадався мультик)) треба приготувати цей рататуй, але кабачки в мене заморожені((