Категорія: Другі страви

Смачні кулінарні рецепти других страв. Страви з овочів, м’яса, риби, грибів. Традиційні українські другі страви.

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Строгий піст

Коричневий рис з грибами

Коричневий нешліфований рис з грибами

Коричневим рисом називають нешліфований рис, який практично не підлягає обробці. Вважається, що саме завдяки такій мінімальній обробці зберігається максимальна кількість корисних речовин та мінералів, які знаходяться у рисі. Його полюбляють прибічники здорового харчування за наявність у ньому дієтичної клітковини, що має очищувальні властивості та позитивним чином впливає на травну систему людини.

Смак коричневого рису суттєво відрізняється від смаку шліфованого білого рису, до якого ми звикли. Власне, коричнева оболонка і додає йому специфічного горіхового присмаку. Дуже добре додавати до страви розсіл (бульйон) замість води, а також улюблені приправи. Коричневий рис з овочами та грибами – це смачно і водночас корисно. Отже, приступимо.

Інгредієнти

1,5 скл. рису
4 скл. кип’ятку або гарячого розсолу
300 г моркви
Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з овочів Строгий піст

Спагетті з овочами і соєвим соусом по-тайськи

Рецепт спагетті із замороженими овочами і соєвим соусом прижився у нас у сім’ї в період посту. Саму ідею підказала мені моя сестричка, яка готувала цю страву для себе, а я вже її випробувала, підлаштувала під свої потреби і смаки, і вийшло те, що ви зараз бачите на картинці. Додаток “по-тайськи” причепився до цих спагетті завдяки тому, що десь у подорожах ми замовляли якраз вегетаріанські спагетті з овочами у тайському ресторанчику, тож асоціації наразі спрацювали. І я вирішила залишити цю робочу назву і для рецепту на блозі.

Страва неймовірно проста і швидка у приготуванні, разом із тим – смачна і дещо незвичайна – усе, що я люблю у приготуванні їжі :).

Інгредієнти

250 г спагетті
300 г заморожених овочів
соєвий соус (додавати обережно 🙂 )
сіль, перець, приправи Read More

Другі страви Рецепти Страви з м'яса Страви з птиці

Лазанья з курячим філе та соусом болоньєзе

Лазанья з куркою, швидкий рецепт

Сьогодні, після досить тривалої перерви, ділюся з Вами новим, доволі простим рецептом лазаньї з курячим філе та соусом болоньєзе.

Цей рецепт народився швидко і просто – у той момент, коли я знайшла у шафці півпачки листів для лазаньї і подумала, що настав час їх використати. І, можливо, традиційно лазанья готується з соусом бешамель і все таке, але у моєму випадку рецепти створюються із того, що є на кухні, під рукою і в голові. Тож, не будемо довго теревені розводити, переходимо до приготування лазаньї з курячим філе по-домашньому 😉 .

Інгредієнти

півпачки листів лазаньї – у мене їх було 18 штук
500 г курячого фаршу (філейний)
1 банка (близько 400 г) соусу болоньєзе (або будь-якого іншого смачного соусу)
голандський сир
оливкова або соняшникова олія
бульйон (близько півлітри)
сіль, перець, зелень
за бажанням – можна ще додати гриби чи інші овочі

Якщо не маєте готового соусу, то можна начинку зробити за рецептом до спагетті болоньєзе.

Приготування

Щоб отримати ось таку ароматну, соковиту, гарячу, запашну смакоту…

Лазанья по-українськи

Read More

Перші страви Рецепти Страви з овочів

Мінестроне

Італійський суп "Мінестроне" - Рецепти перших страв - Катрусина кухня

Сьогодні ділюся з Вами рецептом італійського мінестроне з помідорами та болгарським перцем в українській інтерпретації. За вікном у нас початок осені, що означає активне збирання врожаю овочів, а тому ще не пізно, а навіть якраз вчасно, приготувати смачнюще овочеве диво.

З італійської мінестроне дослівно перекладається як “великий суп” або “густий суп” і по факту дійсно є густим супом із сезонних овочів, часто з додаванням пасти та томатів. Принцип приготування цієї страви такий, що можна брати усі овочі, що є під рукою і туди додавати. Виходить дуже смачно, а ще й корисно. Read More

Другі страви Пісні страви Рецепти Строгий піст

Запечена картопля

Картопля, запечена в духовці половинками

Цю картоплю я полюбила з першого шматочка. Вперше подібну страву  спробувала ще років десять тому. Це відбувалося в часі святкування Різдва, ми ходили Вертепом по гостях і завітали до нашого тодішнього ректора. І от на столі в нього була така смачна запечена картопелька, дрібна і в олії. Вигляд і смак я запам’ятала надовго.

І десь рік тому зустріла я цю страву знову в гостях, у знайомих. На цей раз картопля вже була не така дрібна, а порізана навпіл, і я нарешті дізналася, як вона готується. А виявляється, неймовірно просто. Прості рецепти я колекціоную з особливою палкістю, ну і, як завжди, не можу не поділитися з Вами. Не хочу такі скарби тримати лише для себе ;). Хоча, дуже імовірно, що багатьом таки вже знайомий цей рецепт.

Інгредієнти

Картопля однакового розміру – дрібна або середня
Олія
Read More

Другі страви Рецепти

Чанахи по-львівськи

Чанахи рецепт

Чанахи – то така страва грузинської кухні, яку полюбляємо і ми також. Переробили на свій лад і готуємо фактично як повсякденну, поживну страву.

Чанахи можна зустріти чи не в кожному львівському кафе, що пропонує місцеву кухню. Зрештою, в одному з таких кафе я вперше і спробувала цю страву. Та кафешки кафешками, а приготувати щось особливе самостійно – це не лише смачно, а й цікаво. Тому, запрошую долучатися :).

Інгредієнти
500-600 г свинячої шинки
500-600 г картоплі Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з овочів Строгий піст

Літній плов з овочами

Літній пісний плов з овочами

Всім привіт! Тримайте новенький рецепт літнього вегетеріанського плову. Це такий собі пісний плов, без м’яса і з овочами. Квасоля, кукурудза, болгарський перець, морква і цибуля – в цілому, вийшло дуже гармонійне і приємне поєднання.

Інгредієнти
250 г рису
150 г консервованої кукурудзи Бондюель
200 г червоної квасолі Бондюель
Read More

Дієтичні страви Другі страви Рецепти Страви з м'яса Страви з птиці

Картопляні зрази запечені в духовці

Зрази з курячим філе, грибами, з картоплі

Картопляні зрази… Люблю, коли зі звичайних і доступних продуктів можна зробити щось не зовсім звичайне, причому водночас смачне і гарне. Зрази за цим рецептом можна готувати і на кожен день, і на святковий стіл – гості точно зацінять!

Я робила зрази з курячим філе, а в деякі додала ще трохи грибів. Можна також робити лише з грибами і цибулею або додавати всередину сир. Але насправді, начинок може бути безліч – до кольору, до вибору, кому що подобається. На першій фотографії – зрази з курячим філе. А ось такий вигляд у розрізі мали зрази з курячим філе та грибами.

Зрази з картоплі

Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з овочів Строгий піст

Чорна квасоля тушена

Чорна квасоля з цибулею

І як це готувати? – Подумала я, коли побачила ці маленькі блискучі чорні квасолинки, подібні на насіння соняшника. Коротше, я спочатку трохи розгубилася, а тоді вирішила приготувати, як звичайну квасолю – замочила і залишила на ніч, щоб розмокла. Далі – все просто. Навіть більше подаю цей рецепт як ідею до посту, щоб урізноманітнити меню.

Інгредієнти

250 г чорної квасолі
1 велика цибулина
4-5 горошин чорного перцю
Read More

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з риби Строгий піст

Форель, запечена в духовці з прянощами

Як запекти форель

Форель – одна з моїх найулюбленіших рибок. Найбільше люблю її запікати. Це просто і корисно, без особливих наворотів.

Інгредієнти
форель
оливкова олія (можна замінити на соняшникову)
приправи (можна спеціальну для риби)
Read More

Дієтичні страви Другі страви Рецепти Страви з овочів

Запіканка з молодих кабачків

кабачки рецепт

Істотний бонус кожної запіканки – чи це сирна, чи овочева, чи якась інша, – в економії часу і простоті приготування. Змішав, залив у форму, поставив випікатися – готово :). Якщо хто з вас таке теж любить, ділюся рецептом запіканки з кабачків, який нещодавно вичитала в якомусь журнальчику, поки чекала на маршрутку.

Я її довго пробувала, доки змогла зрозуміти поєднання смаків усіх цих інгредієнтів. Це доволі цікава страва, дуже ніжна (завдяки яйцям), трохи з кисло-солодким присмаком від плавленого сиру. І ця запіканка з кабачків не надто добре тримає форму, тому накладати її потрібно доволі обережно.

Мої особисті рекомендації – за 10-15 хв. до готовності затріть цю запіканку твердим сиром – буде дуже круто. Хто любить гостреньке – можна додати часничку, а ще – зелені.

Інгредієнти

400-500 г молодих кабачків
2 яйця
Read More

Дієтичні страви Другі страви Рецепти Страви з птиці

Броколі з курячим філе та сиром

Броколі з куркою. Страви з броколі. Рецепти з броколі

Люблю різноманітність. Капусту броколі теж люблю – за її особливий смак і корисність, поєднану з низькою калорійністю. Якби не сир, страву можна було б взагалі вважати супер-дієтичною.

До речі, про корисність броколі я поступово дізнавалася з різноманітних голівудських фільмів, особливо сімейних, де мами по сюжету усіляко “заохочували” своїх дітей з’їдати цю супер-корисну їжу. Заборона сигарет у фільмах, натомість – пропаганда здорового способу життя. Ось так це й працює на телебаченні, та й в інтернеті теж. І це стосується дуже багатьох сфер… (Це так, для роздумів).

Діти в цих фільмах, звісно, відмовлялися їсти ці зелененькі суцвіття, бо дітки люблять солодке, а не корисну броколі. Хоча мій старший зацінив ))). Так що, якщо любите броколі, пригощайтеся.

Read More

Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з овочів

Квасоля тушена в сметані

IMG_2512

Ось була у мене в шафці квасоля, а в холодильнику сметана :). Вийшло смачно, результат мене задовольнив, тому ділюся цим простим рецептиком з усіма вами. А може якраз стане в нагоді.

Інгредієнти

2 скл. квасолі
1 скл. сметани
сіль, перець, лавровий листок
інші приправи за смаком
1 цибулина

Приготування

Сам рецепт приготування квасолі є простий, зусиль іде небагато, а от часу… як і кожен рецепт із квасолі, трохи забирає. Тож, квасолю ми наперед замочуємо Read More

Другі страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки

Налисники. Начинки до налисників

Млинці

Налисники, вони ж млинці, печу за перевіреним рецептом, якому не зраджую ось уже кілька років. Зате начинки до налисників можна готувати різні-різні. І солодкі, і солоні, і мясні, і вегетеріанські – це вже кому що дозволяють смаки та фантазія.

Начинивши налисники, їх переважно доготовують (обсмажують або запікають), особливо якщо це начинки, які містять сирі яйця. Якщо начинка, яка іде в налисники, є повністю готовою, то обсмажувати не потрібно. При запіканні начинених налисників переважно додають вершкове масло.

У цьому пості я дам кілька смачних рецептів начинок до налисників – мої найбільш улюблені. Рецепт солодких налисників з сиром на блозі вже присутній. Ще кілька чудових начинок до млинців читайте далі.

Read More

Другі страви Закуски Рецепти Страви з м'яса

Святковий паштет

м'ясний паштет з печінкою

Цей паштет – одна з традиційних страв родини мого чоловіка, яка готується на усі великі свята, особливо на Різдво та Великдень. Думаю, її сміливо можна назвати традиційною святковою західноукраїнською стравою.

Це такий собі паштет-мікс – печінково-м’ясний. Смачний, має гарний вигляд на святковому столі, але готується доволі непросто. Увесь процес є трудомістким та часозатратним, хоча результат дуже приємний. У нас в домі цим паштетом на свята переважно займається мій чоловік, бо дуже любить підготовку до свят, ну і, звісно, сам паштет :).

Я спробую описати процес приготування максимально детально і доступно, з усіма відомими мені родинними секретами ;).

Інгредієнти

500 г телятини
500 г жирної свинини
400-500 г телячої печінки
1 куряча або індича нога (за бажанням)
Read More