Вареники пісні
Вареники з капустою чи з картоплею добре смакують не лише в піст, а й в повсякденному меню чи навіть на святковому столі. Ці вареники ми робимо на різдвяну вечерю. Люблю наліпити їх багато, заморозити, а потім тільки діставати з морозилки і варити. Зручно і дуже смачно.
Тісто на пісні вареники я даю звичайне, моє улюблене. Скільки варіантів пробувала, кращого поки не знайшла. Як знайдете – пишіть :). До рецепту додаю два варіанти начинки – з картоплею та з капустою.
Для тих, хто задається питанням, як розрахувати кількість тіста і начинки, даю формулу: тіста по масі має бути приблизно так само, як і начинки. Тільки враховуйте, що 1 л борошна – це не 1 кг, а близько 650 г. Тобто, на 1 кг картоплі піде трохи менше 2 л борошна.
Інгредієнти
Тісто на вареники (близько 150 шт.)
на 1 літру борошна
250 мл теплої води
1/2 ч.л. солі
Вареники з картоплею
близько 1 кг картоплі
100 г маргарину
3 цибулини
сіль, чорний перець
Вареники з капустою
1 кг квашеної капусти
0,5 кг свіжої капусти
2 цибулини
олія чи маргарин
сіль, чорний перець
Приготування
Борошно пересійте на стільницю, де будете вимішувати тісто. Додайте сіль. Акуратно і поступово вимішуючи, влийте в ямку теплу (навіть трохи гарячу) воду | |
Замісіть тісто, накрийте його плівкою або загорніть в поліетиленовий пакет і залиште на 20-30 хвилин. Коли полежить, тісто стає еластичнішим | |
Вареники з картоплею | |
Цибулю на картопляну начинку подрібніть та посмажте до золотистого кольору на маргарині | |
Картоплю попередньо відваріть у підсоленій воді, потовчіть та додайте посмажену цибулю. Добре перемішайте. Начинка готова | |
Приступаємо до ліплення вареників. Для цього візьміть частину тіста і розкатайте тонким пластом на стільниці, трохи підсипаючи борошном, щоб не прилипало | |
Шклянкою виріжте з тіста кружечки-варениці. Обрізки тіста зразу зберіть і покладіть в кульок до решти тіста. Цей метод ліплення вареників добрий тим, що вареники виходять практично однаковими | |
На кожну вареницю покладіть начинку з картоплі | |
І акуратно заліпіть краї. Бачила, що продаються такі спеціальні пристрої для ліплення вареників, куди потрібно покласти кружечок з начинкою і притиснути. Цікаво було б спробувати 🙂 | |
Вареники з капустою | |
Свіжу капусту посічіть і відваріть разом з квашеною до м’якості, щоб перестала хрумтіти. Добре зцідіть | |
Посічіть варену капусту ножем, щоб була ще дрібніша. Так начинка буде краще вкладатися у вареники | |
Цибулю посмажте до золотистого кольору на олії або маргарині | |
До цибулі додайте капусту | |
Тушіть начинку з капусти до випарування вологи і коричневого відтінку, час від часу помішуйте. По ходу тушення може виникати потреба в додатковому жирі. Це можна побачити, якщо капуста раптом починає присмажуватися. В кінці додайте солі і перцю | |
Наліпіть вареників з капустою | |
Ну, як Ви вже напевно зрозуміли, тепер вареники потрібно зварити. Для цього вареники необхідно занурити в киплячу і підсолену воду. Баняк для варіння краще брати глибокий, а вареники давати невеликими порціями – штук по двадцять. Вкиньте вареники в кип’яток і після цього акуратно, щоб не пошкодити, проведіть шумівкою по дну, щоб вони не прилипли. Після того, як вареники спливуть, поваріть ще секунд 15 і витягайте шумівкою, щоб вода максимально стекла. Якщо варите заморожені вареники, то варити треба трохи довше. Готові вареники можна обсушити на дошці, щоб не позлипалися, і полити зверху засмаженою на олії цибулькою. | |
А якщо хочете заморозити, то викладіть вареники на дошку, покриту поліетиленом і разом із дошкою покладіть в морозилку. Коли замерзнуть, зберіть в кульок і так тримайте в морозилці. Смачного! |
Аліна
Доброго дня!я з вами повністю погоджуюся відносно найкращого тіста але пропоную до цієї основи додавати невеличкий шматочок вершкового масла(не в піст)-виходить ніжніше. Я таким коритуюсь уже років з двадцять-їсиш не тісто а начинку
Katrusia
Аліно, дуже дякую за пораду! 🙂