Цей паштет – одна з традиційних страв родини мого чоловіка, яка готується на усі великі свята, особливо на Різдво та Великдень. Думаю, її сміливо можна назвати традиційною святковою західноукраїнською стравою.
Це такий собі паштет-мікс – печінково-м’ясний. Смачний, має гарний вигляд на святковому столі, але готується доволі непросто. Увесь процес є трудомістким та часозатратним, хоча результат дуже приємний. У нас в домі цим паштетом на свята переважно займається мій чоловік, бо дуже любить підготовку до свят, ну і, звісно, сам паштет :).
Я спробую описати процес приготування максимально детально і доступно, з усіма відомими мені родинними секретами ;).
Інгредієнти
500 г телятини
500 г жирної свинини
400-500 г телячої печінки
1 куряча або індича нога (за бажанням)
4 яйця
1 велика морквина
1 петрушка
2 цибулини
сіль, перець
Приготування
Перед початком готування телятину, свинину та печінку відмочують у холодній воді протягом кількох годин. Також для приготування паштету варто приділити увагу вибору м’ясних продуктів. Звісно, краще брати молоду телятину та світлу печінку, тоді сам паштет буде світлішим і ніжнішим.
Очищені овочі (морква, петрушка та цибуля) відварюються в одному баняку разом з м’ясом у підсоленій воді до готовності | |
Відцідіть овочі і м’ясо, але розсіл із нього не виливайте – він знадобиться на заключному етапі приготування паштету | |
Печінку відмочіть у воді протягом кількох годин, періодично міняючи воду, після чого відваріть до готовності | |
Курку ми варили окремо – розсіл із неї можна використовувати для інших потреб – та хоч для супчику | |
Тепер перемеліть усі відварені інгредієнти (м’ясо і овочі) в такій послідовності: ще теплу (бо як охолоне, то втратить еластичність і візьметься крупинками) печінку, потім знову ж її в перемішку з жирним м’ясом, тоді вже все решта. Потім перемеліть всю масу ще раз. | |
У готовий фарш додайте яйця, сіль, перець | |
Усе перемішайте, додайте трохи розсолу, який залишився після відварювання м’яса. Замісіть паштет | |
Для випікання паштету виберіть емальовану каструлю, якомога новішу, щоб паштет не пристав. На дно налийте розсолу десь на 3-4 см. По ложці викладіть паштет до баняка | |
В кінці розрівняйте поверхню паштету, накрийте кришкою і поставте в духовку. Випікайте при температурі 220 градусів близько 1,5 години. Не страшно, якщо в кінці приготування в баняку залишилася рідина, просто залиште паштет під кришкою, щоб трохи підстиг. Як підстигне, струсіть баняк, щоб паштет відстав від стінок, і перекиньте його на тарілку. До подачі тримайте на тарілці під баняком, або обгорніть фольгою, щоб не засохнув | |
Перед подачею на стіл, поріжте паштет на шматочки і смачного! |
Якщо по ходу виникнуть якісь питання – прошу не стидатися, з радістю відповім :).
Надежда
Здравствуйте! Я делала по Вашему рецепту паштет. Могу утверждать что он действительно заслуживает внимания. Вкусный, нарядный для любого торжества. Спасибо за детальное описание процеса.
katrusia
Дякую за позитивний відгук 🙂
Таня
Скажіть чи варену цмбульку теж мололи зі всіма овочами?
Katrusia
Таню, так, мололи. Але якщо не хочете, можна її вийняти )
Алена
Я еще не успела просмотреть рецепты, но уже хочу вам сказать спасибо!Спасибо за вашу любовь к нашей с вами стране!!!!!Только зашла сюда и сразу стало тепло и уютно 🙂
Раїса Кузик
Варю!!! Дякую за рецепт.
Katrusia
На здоров’я! Приходьте ще 🙂