Другі страви Закуски Рецепти Страви з м'яса

Святковий паштет

м'ясний паштет з печінкою

Цей паштет – одна з традиційних страв родини мого чоловіка, яка готується на усі великі свята, особливо на Різдво та Великдень. Думаю, її сміливо можна назвати традиційною святковою західноукраїнською стравою.

Це такий собі паштет-мікс – печінково-м’ясний. Смачний, має гарний вигляд на святковому столі, але готується доволі непросто. Увесь процес є трудомістким та часозатратним, хоча результат дуже приємний. У нас в домі цим паштетом на свята переважно займається мій чоловік, бо дуже любить підготовку до свят, ну і, звісно, сам паштет :).

Я спробую описати процес приготування максимально детально і доступно, з усіма відомими мені родинними секретами ;).

Інгредієнти

500 г телятини
500 г жирної свинини
400-500 г телячої печінки
1 куряча або індича нога (за бажанням)
4 яйця
1 велика морквина
1 петрушка
2 цибулини
сіль, перець

Приготування

Перед початком готування телятину, свинину та печінку відмочують у холодній воді протягом кількох годин. Також для приготування паштету варто приділити увагу вибору м’ясних продуктів. Звісно, краще брати молоду телятину та світлу печінку, тоді сам паштет буде світлішим і ніжнішим.

Очищені овочі (морква, петрушка та цибуля) відварюються в одному баняку разом з м’ясом у підсоленій воді до готовності
Відцідіть овочі і м’ясо, але розсіл із нього не виливайте – він знадобиться на заключному етапі приготування паштету
Печінку відмочіть у воді протягом кількох годин, періодично міняючи воду, після чого відваріть до готовності
Курку ми варили окремо – розсіл із неї можна використовувати для інших потреб – та хоч для супчику
Тепер перемеліть усі відварені інгредієнти (м’ясо і овочі) в такій послідовності: ще  теплу (бо як охолоне, то втратить еластичність і візьметься крупинками) печінку, потім знову ж її в перемішку з жирним м’ясом, тоді вже все решта. Потім перемеліть всю масу ще раз.
У готовий фарш додайте яйця, сіль, перець
Усе перемішайте, додайте трохи розсолу, який залишився після відварювання м’яса. Замісіть паштет
Для випікання паштету виберіть емальовану каструлю, якомога новішу, щоб паштет не пристав. На дно налийте розсолу десь на 3-4 см. По ложці викладіть паштет до баняка
В кінці розрівняйте поверхню паштету, накрийте кришкою і поставте в духовку. Випікайте при температурі 220 градусів близько 1,5 години. Не страшно, якщо в кінці приготування в баняку залишилася рідина, просто залиште паштет під кришкою, щоб трохи підстиг. Як підстигне, струсіть баняк, щоб паштет відстав від стінок, і перекиньте його на тарілку. До подачі тримайте на тарілці під баняком, або обгорніть фольгою, щоб не засохнув
Паштет з мяса та печінки, асорті, великодні страви, різдвяні страви, традиційна українська кухня, галицька кухня Перед подачею на стіл, поріжте паштет на шматочки і смачного!

Якщо по ходу виникнуть якісь питання – прошу не стидатися, з радістю відповім :).


7 коментарів

  1. Надежда

    Здравствуйте! Я делала по Вашему рецепту паштет. Могу утверждать что он действительно заслуживает внимания. Вкусный, нарядный для любого торжества. Спасибо за детальное описание процеса.

    • katrusia

      Дякую за позитивний відгук 🙂

      • Таня

        Скажіть чи варену цмбульку теж мололи зі всіма овочами?

        • Таню, так, мололи. Але якщо не хочете, можна її вийняти )

  2. Алена

    Я еще не успела просмотреть рецепты, но уже хочу вам сказать спасибо!Спасибо за вашу любовь к нашей с вами стране!!!!!Только зашла сюда и сразу стало тепло и уютно 🙂

  3. Варю!!! Дякую за рецепт.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *