Ну хто не любить гарячі, свіжозварені, домашні вареники? Здавалося б, що може бути простіше – замішуєш тісто, загортаєш у нього начинку, вариш – і готово. Ну, все майже так і є, але трохи інакше :).
“Правильне” тісто є чи не найважливішим моментом при приготуванні вареників. Яка б смачна не була начинка, а жорстке тісто може зіпсувати весь смак. Головний секрет смачного і ніжного тіста для вареників, як це не дивно звучить, – небагато яєць, бо яйця ніби зв’язують тісто, роблять його міцнішим, але і жорсткішим водночас.
Ще дуже важливо тоненько розкатувати самі варенички. Ну і наостанок – вода для замісу тіста має бути гарячою. Так, в багатьох (особливо старих) рецептах українських вареників радять додавати холодну воду, бо тоді тісто ніби менше сохне, але в результаті виходить значно твердішим. Я кладу тісто у кульок, і воно не встигає висохнути. А зліплені вареники одразу варимо.
Інгредієнти
Тісто для вареників
3 склянки пшеничного борошна
0.75 склянки води
1 яйце
0.5 чайної ложки солі
Начинка
400 г сиру
400 г вареної картоплі
1 яйце
1 цибулина
олія для смаження
сіль, перець
Приготування
Сир перетріть із сіллю. Картоплю відваріть і гарячою потовчіть на пюре | |
Сир перемішайте з картоплею. Посмажте цибульку на олії і додайте до начинки | |
Борошно викладіть на стільницю, зробіть заглиблення і вбийте туди яйце | |
Налийте трохи кип’ятку. Замість кип’ятку можна використати гаряче молоко або гарячий відвар від картоплі | |
Починайте обережно вимішувати | |
Поступово доливайте воду і вимішуйте руками | |
Вимішуйте доти, доки тісто не перестане відставати від рук і не стане однорідним. При потребі борошна можна ще трохи додати | |
Тоді загорніть тісто в поліетиленовий пакет і залиште на 20 хв. Тісто тоді стане більш еластичним | |
Тісто розділіть на кілька частин. Візьміть одну частину тіста – решту залиште в кульку. З тіста скатайте ковбаску і розріжте її на частинки, які примніть у борошні | |
Розкатайте скалкою варениці | |
Накладіть у вареницю начинку | |
Заліпіть вареник | |
Вареники складайте на присипану борошном поверхню | |
Варіть вареники невеликими порціями (штук по 20-30 – залежно від кількості води) у киплячій підсоленій воді. Після закидання в окріп, не забудьте обережно провести ложкою чи лопаткою по дну каструлі, щоб вареники не прилипли. Я для перемішування використовую дерев’яну лопатку. Як повиловлюєте вареники, добре відцідіть їх від води і перемастіть маслом чи сметаною. Подавайте вареники з сиром та картоплею до столу гарячими зі сметанкою або смаженою цибулею. Смачного! |
Петя Кантроп
Я приємно вражений! Просто, зрозуміло, та ще й з картінками, як для… ееееее… альтернативно обдарованих, тіпа ото мене 🙂 Дуже рідко пишу відгуки, але ваш рецепт і спосіб його подання заслуговують найвищих оцінок. І в букмаркс, їстєствіно.
Дуже дякую, вопщім.
Katrusia
Дякую, приємно чути добрі відгуки ).
Наталя
Рецепти чудові, зрозуміло написані. Багато страв готувала і готую по них. Дякую ))
Oxana Kroha
Це не пісне тісто,воно з яйцем
Таня
Чи мочна місити тісто на сироватці!?
Katrusia
Можна, чому ні.
Юлія
Дякую за рецепт. Вареники готую вже більше 25 років, але вперше з такою начинкою (картопля+сир). Дуже смачні вийшли.
До тіста замість холодної води додаю кефір (моя бабуся так робила), виходить ніжніше тісто
Katrusia
Дякую за коментар! 🙂
Kateryna
Дуже смачні вареники! Правда я робила начинку без цибулі, але вийшло дуже смачно, пальчики оближеш
Katrusia
Супер! Дуже дякую за відгук 🙂