Цього року нам подарували вишні. Мушу зізнатися, я не дуже виступаю по закрутках, консервації і т.д. Я більше по випічці :). Але вишні були, а я так давно не їла доброї, домашньої вишні взимку… Отже, ми з чоловіком вирішили, що закрутимо вишні у власному соку.
Рецепт цей простий, бо зараз взагалі немає часу на будь які складнощі. І в ідеалі (тільки нікому не кажіть! 😉 ) я мрію якомога менше часу проводити на кухні ))). Правда, з очищенням вишень від кісточок трохи прийшлося повозитися, але це, напевно, найскладніше у цьому процесі.
Інгредієнти:
Цукор
На 1 літрову банку очищених вишень даємо 4 ст.л. цукру
Приготування
Перший етап – найдовший, це очищення вишень від кісточок.
Я ніколи не пробувала автоматичну дрилювальницю – якщо хтось має такий досвід, пишіть у коментарях, дуже цікаво. У нас була ручна дрилювальниця, то чоловік до неї знайшов підхід, а от я користувалася паличкою для суші )))). Кому що зручно. Кажуть, ще класно виймати кісточки булавкою, тоді й вишеньки лишаються цілішими.
Наступним етапом добре миємо банки, з содою. У мене тепер є посудомийка (я дуже, дуже її хотіла :)) ), тому банки були помиті цією чудо-машиною.
Отже, за рецептом, у чисту літрову банку накладаємо тісненько половину вишень, додаємо 2 ст.л. з гіркою цукру.
Тоді докладаємо майже доповна і кладемо ще 2 ст.л. цукру.
На півлітрову – даємо по столовій ложці, так само на половині. Сік, що виділився при очищенні вишень від кісточок, теж додаємо у банки. Накриваємо банки з вишнями стерильними кришками і ставимо стерилізуватися.
Щоб простерилізувати вишні у власному соку, ставимо їх у каструлю, на дно якої кладемо шматок тканини, яку не жаль, або шматку. Це роблять для того, щоб банки не тріснули при нагріванні.
Наливаємо холодну воду до плечиків банок. Літрові банки я стерилізувала 20 хв. від закипання, півлітрові – 15 хв.
Після цього банки закатуємо, перевертаємо, перевіряємо, чи нічого не витікає, і «закутуємо». Я накрила гарячі банки пледом на ніч.
Коли банки з вишнями у власному соку вистигли, перевертаємо банки назад і відставляємо до зими. Якщо все зробили добре і стерильно, банки будуть спокійно чекати свого часу. Якщо ж ні, то можуть здутися, забродити, «бабахнути»…
Цікаво, чи роблять з вишні вино?
Смачних Вам закруток! 🙂