Рецепти

Рецепт мастики для прикрашання тортів

мастика для тортів

Мастика – це таке солодке тісто, яким прикрашають торти. Мастикою накривають торти, роблять квіти та багато інших солодких прикрас. З мастики також роблять фігурки.

Вже давно планувала вивішати кілька рецептів мастики, але сьогодні про мастику з маршмеллоу. Маршмеллоу – це жувальний зефір, який пару років тому було не так легко знайти в українських супермаркетах. Тепер ситуація дещо покращилася, а тому запрошую разом зі мною отримувати задоволення від ліплення різних фігурок з “солодкого пластиліну”.

Інгредієнти

150 г жувального зефіру (маршмеллоу)
1 ч.л. вершкового масла
1 ч.л. лимонного соку
1,5 ст.л. води
1 ст.л. з гіркою крохмалю (бажано, кукурудзяного)
150-200 г цукрової пудри

Приготування

Одразу скажу, що цукрової пудри може знадобитися більше чи менше, залежно від цукерок.

Стосовно харчових барвників, то для мастики добре брати барвники на основі гелю, тоді можна фарбувати масу уже в самому кінці маленькими частинками. А при використанні водорозчинних барвників, їх потрібно додавати ще в рідку масу (або ж разом із водою), яку теж прийдеться розділити на частини і запацькати багато посуду. Є ще один варіант – кожен колір готувати окремими, меншими порціями.

Помістіть маршмеллоу в глибоку миску, яку можна ставити в мікрохвильовку. Додайте туди масло, лимонний сік і воду
Поставте маршмеллоу на 15-20 секунд в мікрохвильовку. Маса має збільшитися в об’ємі в 2-3 рази. Замість мікрохвильовки можна використати нагрівання на водяній бані (але я особисто не пробувала)
Розмішайте маршмеллоу до більш-менш однорідної маси, додайте крохмаль і поступово починайте додавати цукрову пудру. На цьому ж етапі можна додати харчовий барвник
Поступово додавайте цукрову пудру і вимішуйте масу
Цукрову пудру треба додавати доти, доки мастика не стане по консистенції подібна на більш-менш густе і еластичне тісто. Не потрібно, щоб вона відставала від рук чи поверхні. Навіть якщо вона продовжує трохи прилипати, її треба загорнути в плівку, щоб вона не сохла, і покласти в холодильник на півгодини
Після всіх цих маніпуляцій мастику можна використовувати для покриття тортів та ліплення різноманітних прикрас. Переважно мастика продовжує прилипати, тому при розкатуванні чи ліпленні додавайте трохи крохмалю або цукрової пудри. З крохмалем теж важливо не перестаратися, бо мастика пересохне і втратить еластичність

Секрети роботи з мастикою:

1. Зберігати мастику потрібно в холодильнику, при цьому треба її щільно загорнути в поліетилен. Вона буде придатною при такому зберіганні протягом 1-2 місяців. Краще і довше зберігається вона тільки в морозилці

2. Коли дістанете мастику з холодильника, дайте їй полежати деякий час, не виймаючи з кулька чи плівки. Вона нагріється до кімнатної температури і відновить свою еластичність. Якщо мастика зберігалася в морозилці, розморозьте її при кімнатній температурі

3. Під час ліплення фігур та прикрас обрізки та залишки мастики потрібно тримати в кульку чи плівці, щоб не пересихала

4. Клеїти деталі та фігури між собою чи на торт можна за допомогою води або цукрового сиропу


15 коментарів

  1. Lesya

    Слухайте, мені здається, шо я шось не те наробила) може перетримала мастику в холодильнику-не знаю, але вона стала дуже тугенька) я спробувала її розтопити в мікрохвильовці, але ліпше би цього не робила, оскільки вона стала дуже рідкої консистенції… не порадите шось?

    • katrusia

      Якщо мастика розтопилася, можна спробувати її вимішати ще раз, додаючи цукрову пудру і ще каплю води. Можна ще каплю олії дати і трохи присипати крохмалем. В принципі, це мало би спасти ситуацію.
      Тепер щодо холодильника.
      1. Консистенція мастики, яка виходить в результаті, залежить від того, які були цукерки.
      2. Коли вимішуєте мастику, то краще дати менше цукрової пудри, бо додати можна завжди, навіть після холодильника.
      3. Якщо мастика вийшла тугенька, то треба дати їй полежати при кімнатній температурі, а тоді розім’яти (можна при розминанні додати краплю олії для кращої еластичності).
      4. Мастику треба добре загортати в плівку або кульок, щоб вона не сохла.
      І, в принципі, мастику можна покласти в холодильник не на пару годин, а на півгодинки, щоб вона менше затвердла. Але я завжди наперед її роблю, щоб час зекономити. Якщо ще якісь питання будуть, питайтеся, бо, може, ще щось забула написати 🙂

      • ганна

        скажіть будь-ласка як сушити готовий торт,якої консистенції має бути суха мастика,тому що в мене вона чомусь не висихала,тісто не тверділо,підкажіть що я не так зробипа?

        • katrusia

          Взагалі, прикраси (квіти, фігурки, бантики) сушаться окремо від торта. Зробили – поставили окремо без холодильника в сухе місце, щоб підсохло. Сохне переважно за добу. Інколи трохи довше. Якщо одразу поставити у холодильник, швидше за все не затвердіє.

          Мастика, якою покривається торт не засихає, через те що її кладуть на масляний крем – на молочні, заварні та інші креми такого типу мастику класти не можна, бо пливе. А під мастику торт вирівнюють кремом – масло+згущенка або ж ганаш.

          Ще може бути, що було замало цукрової пудри…

  2. руслана

    Пыдкажыть будь ласка чи можна мастику робити колыоровою ы як?Дуже вам вдячна за вашы рецепти,сыогодны переписала дуже багато,мый хлопец ыталыец ,вын та його друзы обожнют нашу кухню:-) Ще раз велике дякую.

    • Katrusia

      Дякую за відгук!
      Кольоровою мастику робити можна за допомогою барвників. Найкраще використовувати барвники на гелевій основі. Можна, звичайно, спробувати і інші варіанти – буряковий сік, наприклад… але результат в такому випадку буде важко передбачити.

  3. Дуже корисні поради! Дякую!

  4. Наталя

    Дуже смачні рецепти і поради. Дякую що випишете і розраджуєте нас.

  5. Христина

    Хочу запитати, коли покрила торт мастікою(вже готовий торт), тримаю в холодильнику, потім маю перевезти торт(в кафе) , він стає мокрий( вологий), щоб так не було, що робити?

    • Навіть не знаю. Це може бути конденсат від холодильника, тоді можна спробувати накривати його, наприклад, картонною коробкою (такою, як для магазинних тортів). Ще може бути варіант, що крем не підходящий – має бути масляний, бо від сметанних чи пудингових, чи вершкових кремів мастика може поплисти.

  6. Natalia

    Доброго дня! Сподіваюсь Ви допоможете мені 🙂
    Хочу пекти бісквітний торт, як задовго можна зберігати бісквіт до його оформлення. Хочу оформляти мастикою- який найкраще підібрати крем?
    Щиро дякую 🙂

    • Доброго дня!
      Може бути такий варіант: 1 день печете, другий день перемазуєте кремом і вирівнюєте, третій день – покриваєте мастикою. Якщо бісквіт підсихає, то його можна просочити апельсиновим соком, наприклад.

  7. Olya

    Підкажіть будь ласка я до мастики дала багато пудри,вона не має еластичності ,просто рветься,і дуже тверда,що з нею робити?

    • Доброго дня. Є варіант – догріти ще маршмеллоу, трохи підігріти ту мастику, що рветься, заново вимішати.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *