Цей пляцок – один з моїх найулюбленіших, які пече моя свекруха. Випічка такого типу (маю на увазі з печивом, вареною згущенкою та суфле) є дуже популярною у Польщі, а ми активно перебираємо досвід сусідів і заодно розширюємо кордони української кухні :).
Що являє собою цей пляцок – бісквіт з кремом, два шари печива з вареною згущенкою між ними та кавове суфле зверху. Перфектний смак, оригінальне поєднання інгредієнтів і дуже смачний пляцок – як результат.
Печиво до цього пляцка ліпше брати тверде: крекер вершковий, “Корівка” чи ще якесь. Печиво
“До кави” свекруха радила не брати, бо воно набирає вологу і його стає дуже багато.
Інгредієнти
Бісквіт
8 яєць
240 г борошна
200 г цукру
0,5 ч.л. розпушувачу
Крем
1 уп. солодкого пудингу
1,5 скл. молока
300 г масла
Кавове суфле
2 ст.л. желатину
1,5 скл. молока
1 ч.л. розчинної кави
2 уп. загущувачу для молока (або упаковка крему, що збивається на молоці)
близько 200 г печива (краще крекери або якесь тверде, типу “Корівка”)
1-1,5 банки вареної згущенки
Приготування
Бісквіт. Приготуйте бісквіт з 8 яєць. Для цього білки збийте на круту піну, поступово додаючи цукор. Тоді додатйе жовтки і злегка вимішайте ложкою. По тому акуратно і поступово всипте просіяне борошно, перемішане з розпушувачем. Можна замінити частину борошна 1-2 ст.л. кокосової стружки, за бажанням. Акуратно вимішайте ложкою.
Тісто викладіть до форми на пергамент і випікайте близько 40 хвилин при температурі 180°-200°С. Як охолоне, розріжте готовий бісквіт на два коржі.
Крем. Зваріть пудинг за інструкцією, але на 1,5 скл. молока, щоб був твердіший. Викладіть його у посудину і залиште вистигнути. Тоді з масла та пудінгової маси приготуйте крем. Для цього спочатку збийте міксером масло, яке має бути кімнатної температури, і до нього по одній ложці додавайте пудингову масу, продовжуючи збивати до утворення однорідної маси. Усілякі есенції, ароматизатори, коньяки – це все вітається і додається за бажанням.
Складаємо пляцок таким чином: нижня частина бісквіту, тоді половина крему, верхня частина бісквіту, друга половина крему. Зверху викладаємо шар печива, тоді шар вареної згущенки, знову печиво. На печиво викладаємо кавове суфле.
Суфле. Желатин розведіть у 100 г води, а як розбухне, загрійте на плиті. Потрібно, щоб усе добре розчинилося, але не кипіло. Вистудіть желатин до кімнатної температури.
У холодному молоці розчиніть 1 ч.л. розчинної кави, тоді додайте загущувач і збийте. Замість молока із загущувачем можна використати вершки для збивання – думаю, ефект буде той самий, тільки трохи жирніше. І коли та маса буде збита, додайте вистиглий желатин і ще трохи збийте. Але не дуже довго, бо та маса швидко застигає.
Практично одразу потрібно накладати це суфле на верхній шар печива і швиденько рівняти. Боки пляцка можна вирівняти або цією пінкою, або кремом. Присипте зверху за бажанням шоколадом, кокосовою стружкою чи іншою посипкою для краси.
Смачного вам пляцка :).
oksi
Дуже симпатично виглядають , думаю , що смак чудовий . Може поділитесь рецептом паски , щоб була жовта і пухка . Успіхів .
katrusia
oksi, дуже дякую за коментар! Стосовно паски, то на сайті є перевірений мною рецепт: http://easy-cooking.com.ua/?p=1554
Якщо ж хочете, щоб вона була дуже жовта, то краще робити на жовтках і додавати лимонну та апельсинову цедру. Можете спробувати цей рецепт: 1 кг борошна, 400 г молока, 10 жовтків, 100 г мокрих дріжджів, 200 г масла або маргарину, 300 г цукру, 100 г ізюму, 1/2 ч. лож. солі, потерта цедра з 1 лимона. Принцип приготування точно такий самий :). Смачної паски!
Уляна
скажіть будь ласка а цей рецепт на яку за розміром форму для печива?
katrusia
на велику форму (розміром десь 24 на 34 см – плюс-мінус)
Уляна
дуже дякую)))
OLENA
РЕЦЕПТ ПЛЯЦКА ХОРОШИЙ,А ГОЛОВНЕ НЕДОРОГИЙ І ДОСТУПНИЙ В ПРИГОТУВАННІ. ЄДИНЕ ЗАУВА ЖЕННЯ ДО МОЛОКА У СУФЛЕ ВМЕНЕ НЕЗАГУСЛО МОЛОКО. ВЧОМУ ПРИЧИНА?
katrusia
Дякую за відгук!
З суфле питання: чи все робилося по рецепту? Якщо так, то можливо проблема в желатині або загущувачі.
марія
Обов’язково спробую спекти . дякую за рецепт.
Katrusia
Звертайтеся 🙂
наталя
доброго дня чудовий бісквыт, давно такий шукала але єдине чомусь він у мене упав
Katrusia
Доброго дня. Якщо впав, може бути трохи недопечений. Наступний раз спробувати трохи довше потримати. Поекспериментувати з духовкою
Iрина
А який загущувач використовуэте ви. Напмшыть назву ы виробника.
МАша
А крекер просто викладаєте зверху чи його потрібно подрібнити?І згущонку потрібно збити в крем чи намазувати просто по крекеру?
Katrusia
Крекер викладається одним шаром цілими печеньками. І варена згущонка просто намазується по крекеру.
МАша
2 уп. загущувачу для молока – це що?Можна фото:)
Katrusia
Загущувач для молока продається в супермаркеті – у відділі кремів, розпушувачів і т.д. Ще буває загущувач для вершків. Думаю, можна і його спробувати – з жирнішим молоком або вершками.
Галина
А не краще перемащене печиво покласти між бісквітними коржами?
Katrusia
Галина, ніхто не забороняє експериментувати. Мені подобається так, як в рецепті, оскільки печиво тоді набирає вологу з суфле і стає м’якшим.
Inna Sinkova
Дуже Вам дякую за всі рецепти!!! Вони правдиві, зрозумілі і смачнючі!!! Готую з вами не перший раз.
У мене цей пляцок вийшов величеньким;))) і смачненьким!
Katrusia
Дуже дякую! Підбираю рецепти, якими самі користуємося – як я, так і наша родина :).
Ольга
Чудова сторінка, чудові рецепти. Вперше багато років тому спекла саме Крувку за цим рецептом, а потім були і інші пляцки. Дякую Катрусі)