Гониш?Спробуй ще разНічо, наступного разу вийдеНу ладноДякую! (37 оцінок, середня: 4.46)
Loading ... Loading ...

Паска

Великдень вже не за горами, тому ділюся з Вами рецептом паски вже сьогодні. Цей рецепт я люблю з дитинства, бо саме цю паску пече моя мама. З такої кількості інгредієнтів виходить десь три середні паски.

Інгредієнти

1 кг борошна
1,5 скл. молока
6-7 яєць
300 г масла або маргарину (можна замінити також густою сепараторною сметаною)
2 скл. цукру
50 г дріжджів
2/3 ч.л. солі
1 скл. ізюму
1 ч.л. ванільного цукру
трохи горіхів (на смак)

Приготування

У теплому молоці розчиніть сіль і дріжджі. Додайте півкілограма просіяного борошна. Борошно потрібно просіювати, щоб у ньому було більше повітря, тоді паска буде краще підніматися. Вимішайте розчину, щоб не було комочків, поставте у тепле місце і накрийте рушником.

Коли розчина підніметься вдвічі, додайте яєчні жовтки, перетерті з половиною цукру (1 скл.) і ванільним цукром до утворення однорідної маси. Можна сюди також додати цедру з лимона або/та апельсина. Додайте до тіста розтоплене масло і перемішайте. Тоді додайте білки, збиті з другою половиною (1 скл.) цукру і ще півкілограма борошна. Добре все вимішайте.

Якщо тісто пристає до рук, додайте ще трохи борошна, доки воно не буде відставати від рук і від посудини. Але не давайте забагато, щоб тісто не було жорстким. Добре вимішуємо і ставимо в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто на паску збільшиться вдвічі, додайте ізюм і знову добре вимісіть. Тут можна, якщо маєте бажання, додати просмажених і посічених горіхів (можна давати арахіс, грецькі горіхи чи будь-які інші), але можна горіхів і не давати.

Тепер беремо форми для випікання паски. На низ форми покладіть кружечок пергаменту, а боки змажте жиром і обсипте борошном. Форми заповніть на третину тістом і поставте в тепле місце підходити. Ізюм потрібно запхати всередину тіста, щоб в процесі випікання не пригорів. Коли тісто підніметься на 3/4 форми, поставте його в розігріту до 180-190 градусів духовку. Ставити потрібно обережно, щоб не стукнути, бо повітря з тіста вийде і паска вже може не піднятися.

Випікаємо паски до готовності. Великі паски печуться довше, малі – швидше. Перевірити паски на готовність можна дерев’яною паличкою – якщо після протикання паски вона лишається суха, то паска готова. Якщо паска сильно припеклася зверху, а всередині ще не готова, потрібно її прикрити зверху пергаментом і залишити допікатися.

Гарячі паски дістаньте з духовки, залиште трохи постояти, але не охолонути. І акуратно витягніть з форми, щоб не пошкодити виріб.

Прикрасити паски можна збитими з цукром білками. Для цього 2 білки збийте з 100 г цукру або цукрової пудри. За бажанням додайте трохи цедри або соку лимона. Цією помадкою покрийте теплі паски і поставте на бритванку в духовку на мінімальну температуру, щоб помадка трохи підсохла, але не зарум’янилася.

Прикрашати можна також різними узорами з тіста. В такому випадку узор необхідно накласти на паски до випікання поближче до центру і перед випіканням змазати жовтком. А ця паска прикрашена мастикою, зробленою з маршмеллоу (жувального зефіру).

Дивіться також:


Паска: 7 коментарів

    • Можна використовувати свіжі, а можна і в порошку – як на мене, принципової різниці немає. У рецепті вказані пропорції на свіжі пресовані дріжджі (головне, щоб точно свіжі були). Але я робила і на порошкових, виходить нічим не гірше, але їх треба менше давати – там в інструкції на пакетику пишуть.

  1. скажіть будь ласка якої консистенції має бути тісто в кінцевому результаті??? а то в мене вийшло як початкова опара

    • Якщо тісто рідке, треба додати ще борошна. В кінцевому результаті тісто має бути доволі м”яким, але відставати від рук.

      • Дуже дякую за рецепт! Паска вийшла смачнюща!!!=)) Вся справа була в борошні, але це таке=)))

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *


дев'ять × 8 =

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>