Спробувала на Великдень новенький рецепт пляцка – з горіхами та кокосовою стружкою. Що він собою являє? – Два пісочні коржі, між якими є ще кокосовий та горіховий, перемазані ніжним пудинговим кремом. Готовий пляцок виходить красивий та святковий.
Мушу сказати, що випекти пляцок дуже часто є справою не однієї години. Звісно, є такі варіанти, як Пляцок “Рафаелло”, який не потребує випічки, або ж ще є смачнющий Сирничок, який теж на диво займає небагато часу і випікається за один раз. Але основна маса пляцків складається з кількох видів коржів і вимагає часу, роботи, натхнення та певних кулінарних навичок.
Цей рецепт не є дуже вже складним, але трохи часо- та трудомістким, бо має три види коржів, які мають випікатися по черзі.
Кількість інгредієнтів для цього пляцка розрахована на невелику форму розміром 21 на 25 см (плюс-мінус). Виходить смачно, особливо мені подобаються пісочні коржі – думаю, буду пекти ще й печивко за цим переписом.
Інгредієнти
Пісочне тісто
300 г борошна
200 г масла або маргарину
5 жовтків
1 ст.л. сметани
100 г цукру
1 ч.л. розпушувачу
Кокосовий корж
200 г кокосової стружки
1 скл. цукру
5 білків
Горіховий корж
150 г горіхів
5 білків
3 ст.л. цукру
2 ст.л. панірувальних сухарів
1 ч.л. розпушувачу
Крем
2 скл. молока
1 вершковий пудинг без цукру (35 г)
2 ст.л. борошна
5 жовтків
2 ст.л. ванільного цукру
3 ст.л. цукру
300 г масла
Шоколадна глазур або 1 шоколадка – на покриття пляцка
Приготування
Пісочне тісто
Маргарин (або масло) натріть на крупній терці у борошно. Можна одразу посікти його з борошном ножем, як це часто роблять у приготуванні пісочного тіста. | |
Змішуємо маргарин із борошном – утворюється така собі борошняна крупка. | |
Жовтки перетріть із цукром. | |
Додайте перетерті з цукром жовтки до борошна із маргарином, сюди ж і сметану. | |
Швиденько замісіть тісто і розділіть його на дві частини. | |
Викладіть кожну частину тіста у форму для випічки на пергамент. Випечіть по черзі два коржі. | |
Випікаємо коржі у розігрітій до 200 градусів духовці по 20 хв. на кожен. Коржі трохи зарум’яняться. | |
Горіховий корж | |
Збийте білки із цукром. | |
Половину горіхів змеліть дрібно. | |
Другу половину горіхів посічіть ножем. | |
Додайте горіхи, змішані з панірувальними сухарями, до збитих із цукром білків і акуратно перемішайте ложкою коловими рухами знизу вверх. | |
Викладіть горіховий корж у форму на папір для випічки. Випікайте при температурі 175 градусів 25-30 хвилин. Звісно, як і кожну випічку, ставити у розігріту духовку. | |
Кокосовий корж | |
Збийте білки з цукром, додайте кокосову стружку, легко перемішайте. | |
Викладіть кокосове тісто у форму на папір для випічки. Випікайте при температурі 175 градусів 25 хв. | |
Крем | |
У половині склянки холодного молока змішуємо міксером порошок-пудинг, борошно та жовтки. | |
Решту молока кип’ятимо з цукром та ванільним цукром. До гарячого молока вливаємо холодну суміш і варимо до загустіння на малому вогні, помішуючи без перестанку. Гарячий пудинг перекладаємо до пластикової миски, накриваємо та охолоджуємо. | |
Масло кімнатної температури збиваємо до кремоподібної консистенції, тоді поступово додаємо по ложці охолоджений (теж до кімнатної температури) пудинг. Збиваємо крем. | |
Збираємо пляцок | |
На низ кладемо пісочний корж, тоді третину крема, після чого кокосовий корж, ще третину крема, горіховий корж, решту крема, зверху – другий пісочний корж. | |
Виходить ось такий пляцок, боки можна вирівняти тим самим кремом. | |
Зверху пляцок покриваємо шоколадною помадкою. Я розтопила шоколадку, додавши трохи молока – смакота :). Даємо пляцку настоятися – через ніч. І смачного! |
Натали
Спасибо большое! Великолепный рецепт, обязательно приготовлю, люблю простые рецепты.
Katrusia
Дякую за коментар! 🙂
Тетяна
Доброго дня.Перш за все велике спасибі за рецепти – ваша випічка це просто божественно смачно,просто і доступно. Я вже двічі готувала цей пляцок,і чомусь кожного разу – він у мене ділиться пополам,коли нарізаєш, там де кокосовий шар.Я крему даю багато, і настоюється довго,більше сутки і всеодно чомусь крем і кокосовий шар не хочуть триматися купки…Не підкажете в чому причина?
Katrusia
Дякую за відгук!
Щодо того, що кокосовий корж не тримається крему… навіть не знаю, що сказати. Може перед тим, як зліпляти, трохи пройтися по поверхні кокосового коржа теркою… щоб краще зліпилося, наприклад.
Katrusia
Або якийсь інший крем взяти. А може дати трохи менше по кількості… Часом буває, що коли коржі пересушені, то у пляцках вони не ліпляться добре, а при нарізанні розвалюються. Це теж може бути причиною.
Julia
Дякую вам за рецепт,вийшло дуже смачно
Можете підказати ,чому у мене торт вийшов низький?( не виросли коржі
Katrusia
Якщо прямо всі коржі низькі, то може форма завелика. Якщо тільки деякі, то треба дивитися кожен окремий випадок – чи давали розпушувач, наприклад, чи добре збиті білки і т.д.