Традиційно фуа-гра асоціюється з французькою кухнею, хоча насправді вона була відома ще кілька тисячоліть тому древнім єгиптянам. Вони помітили, що перед тривалими перельотами гуси та качки, які споживали інжир в долині Нілу, мали особливо ніжну та смачну печінку, що відрізнялась від печінки домашньої птиці. Таємниці особливої відгодівлі перейняли євреї, а пізніше римляни. Саме від римлян фуа гра прийшла до Франції та стала стравою національної кухні.
Приготована фуа-гра має дуже приємний, ніжний, навіть трохи вершковий смак і чудовий післясмак. Ця печінка гарно смакує з яблуками, виноградом, апельсинами та іншими солодкими фруктами. Сьогодні дегустуємо гусячу печінку з яблуками, нарізаними кружечками.
Інгредієнти
300 г фуа-гра
3-4 яблука, нарізаних кружальцями
50 г вершкового масла
3 ст. л. яблучного оцту
½ шклянки курячого бульйону
½ ч.л. цукру
Приготування
Фуа-гра може продаватися в охолодженому або замороженому вигляді. Якщо печінка заморожена, не можна для розмороження використовувати мікрохвильовку | |
Останнім часом фуа гра набуває все більшої популярності серед українських гурманів, тим більше, що тепер її почали виробляти і в Україні | |
Ножем розділіть печінку на дві частини і акуратно видаліть видимі жилки | |
Яблука почистіть, видаліть серединку і наріжте кружальцями товщиною 4-5 мм | |
Розтопіть частину масла на сковорідці і викладіть туди кружальця яблук в один шар. Посмажте їх на середньому вогні приблизно по 5 хв. з кожної сторони, доки вони стануть ніжного золотисто-коричневого відтінку. Таким чином посмажте всі яблука. На кожну порцію яблук іде близько 10 г масла – залежно від сковорідки. Дана кількість продуктів розрахована на 4 порції | |
Викладіть яблука на тарілку і збережіть їх теплими (накрийте кришкою або поставте в теплу духовку) | |
У сковорідку, в якій смажилися яблука, додайте курячий бульйон (або розсіл), оцет та цукор. Тримайте на середньому вогні, доки маса не загусне до консистенції густих вершків. Цим соусом полийте яблука | |
Тепер поріжте печінку на стейки товщиною близько 1 см. Посоліть і поперчіть фуа гра | |
Дуже добре розігрійте сковорідку і викладіть туди печінку. Обсмажте кожну сторону на середньому вогні протягом 1-1,5 хвилини. Зверніть увагу, що фуа-гра смажиться без використання олії, оскільки її власного жиру вповні достатньо для смаження | |
Викладіть фуа-гра на яблука і одразу подавайте. Смачного! |