Великдень вже не за горами, тому ділюся з Вами рецептом паски вже сьогодні. Цей рецепт я люблю з дитинства, бо саме цю паску пече моя мама. З такої кількості інгредієнтів виходить десь три середні паски.
Інгредієнти
1 кг борошна
1,5 скл. молока
6-7 яєць
300 г масла або маргарину (можна замінити також густою сепараторною сметаною)
2 скл. цукру
50 г дріжджів
2/3 ч.л. солі
1 скл. ізюму
1 ч.л. ванільного цукру
трохи горіхів (на смак)
Приготування
У теплому молоці розчиніть сіль і дріжджі. Додайте півкілограма просіяного борошна. Борошно потрібно просіювати, щоб у ньому було більше повітря, тоді паска буде краще підніматися. Вимішайте розчину, щоб не було комочків, поставте у тепле місце і накрийте рушником.
Коли розчина підніметься вдвічі, додайте яєчні жовтки, перетерті з половиною цукру (1 скл.) і ванільним цукром до утворення однорідної маси. Можна сюди також додати цедру з лимона або/та апельсина. Додайте до тіста розтоплене масло і перемішайте. Тоді додайте білки, збиті з другою половиною (1 скл.) цукру і ще півкілограма борошна. Добре все вимішайте.
Якщо тісто пристає до рук, додайте ще трохи борошна, доки воно не буде відставати від рук і від посудини. Але не давайте забагато, щоб тісто не було жорстким. Добре вимішуємо і ставимо в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто на паску збільшиться вдвічі, додайте ізюм і знову добре вимісіть. Тут можна, якщо маєте бажання, додати просмажених і посічених горіхів (можна давати арахіс, грецькі горіхи чи будь-які інші), але можна горіхів і не давати.
Тепер беремо форми для випікання паски. На низ форми покладіть кружечок пергаменту, а боки змажте жиром і обсипте борошном. Форми заповніть на третину тістом і поставте в тепле місце підходити. Ізюм потрібно запхати всередину тіста, щоб в процесі випікання не пригорів. Коли тісто підніметься на 3/4 форми, поставте його в розігріту до 180-190 градусів духовку. Ставити потрібно обережно, щоб не стукнути, бо повітря з тіста вийде і паска вже може не піднятися.
Випікаємо паски до готовності. Великі паски печуться довше, малі – швидше. Перевірити паски на готовність можна дерев’яною паличкою – якщо після протикання паски вона лишається суха, то паска готова. Якщо паска сильно припеклася зверху, а всередині ще не готова, потрібно її прикрити зверху пергаментом і залишити допікатися.
Гарячі паски дістаньте з духовки, залиште трохи постояти, але не охолонути. І акуратно витягніть з форми, щоб не пошкодити виріб.
Прикрасити паски можна збитими з цукром білками. Для цього 2 білки збийте з 100 г цукру або цукрової пудри. За бажанням додайте трохи цедри або соку лимона. Цією помадкою покрийте теплі паски і поставте на бритванку в духовку на мінімальну температуру, щоб помадка трохи підсохла, але не зарум’янилася.
Прикрашати можна також різними узорами з тіста. В такому випадку узор необхідно накласти на паски до випікання поближче до центру і перед випіканням змазати жовтком. А ця паска прикрашена мастикою, зробленою з маршмеллоу (жувального зефіру).
Ліля
Катруся, щиро дякую))) Дуже детальний рецепт. Щасливого Великодня!
katrusia
На здоров’я! Смачної паски 🙂
Віка
Дорога катруся! Дякую тобі дуже за рецепт! Дуже смачно!
Katrusia
На здоров’я. Дякую за теплий відгук. Дуже приємно 🙂
Світлана
Дайте пораду, які краще використовувати дріжджі?
katrusia
Можна використовувати свіжі, а можна і в порошку – як на мене, принципової різниці немає. У рецепті вказані пропорції на свіжі пресовані дріжджі (головне, щоб точно свіжі були). Але я робила і на порошкових, виходить нічим не гірше, але їх треба менше давати – там в інструкції на пакетику пишуть.
Ірина
скажіть будь ласка якої консистенції має бути тісто в кінцевому результаті??? а то в мене вийшло як початкова опара
Katrusia
Якщо тісто рідке, треба додати ще борошна. В кінцевому результаті тісто має бути доволі м”яким, але відставати від рук.
Ірина
Дуже дякую за рецепт! Паска вийшла смачнюща!!!=)) Вся справа була в борошні, але це таке=)))
Аня
Дякую вийшла дуже смачна паска
Katrusia
Прошу! Дуже тішуся! 🙂
Галина
Випікаю за Вашим рецептом,але додала шоколад шматочками та карамелізований апельсин. Надіюсь буде смачно!☺
Katrusia
Дуже цікаве рішення. Апельсин точно піде добре, а як шоколад поведе себе, навіть не уявляю. Поділіться, будь ласка, враженнями, коли вже спробуєте 🙂
Альона
Білки збиваються у густу піну, чи ні?
Katrusia
Так, у густу
Вікторія
Доброго дня))скажіть будь ласка,в молоко з дріждями одразу кидати муку?
Katrusia
Так. Але не всю, а лише частину – як написано в рецепті.
Liza
Які треба дріжджі?
Katrusia
Дріжджі можна брати як сухі, так і звичайні, свіжі.
Mari Mariya
Спасибі за смачний рецепт паски) все вийшло))) Замісила на дві порції (окремо)-вийшло забагато тіста))+ додала до опари 2 ст. л. цукру+ 2 яйця, трішки солі і решту муки, замісила, випекла, вийшов хліб на смак як коровай) А пасочки смачнючі)))
Katrusia
Дуже прошу. Тішуся, що все вийшло 🙂
Иванна
Спасибо за рецепт …Вот только один вопрос а пасху нужно сверху смазывать яйцом
Katrusia
Можна змазувати. Але якщо потім прикрашати пінкою чи помадкою, то це не обов’язково. Яйце просто гарний блиск дає.
Віка
250 мл молока?
Katrusia
По рецепту 1,5 склянки – то 300-350 мл. Загалом, там не критично, можна на око 😉
Svetlana Bech
Христос Воскрес! Дякую Вам за рецепт. Всім сподобалась паска. Просили скинути рецепт.
Katrusia
Воістину Воскрес! Дякую за відгук!
Правда, трохи із запізненням відповідаю – мала проблеми з технікою )