Підписуйтесь

Позначки

Паска

Великдень вже не за горами, тому ділюся з Вами рецептом паски вже сьогодні. Цей рецепт я люблю з дитинства, бо саме цю паску пече моя мама. З такої кількості інгредієнтів виходить десь три середні паски.

Інгредієнти

1 кг борошна
1,5 скл. молока
6-7 яєць
300 г масла або маргарину (можна замінити також густою сепараторною сметаною)
2 скл. цукру
50 г дріжджів
2/3 ч.л. солі
1 скл. ізюму
1 ч.л. ванільного цукру
трохи горіхів (на смак)

Приготування

У теплому молоці розчиніть сіль і дріжджі. Додайте півкілограма просіяного борошна. Борошно потрібно просіювати, щоб у ньому було більше повітря, тоді паска буде краще підніматися. Вимішайте розчину, щоб не було комочків, поставте у тепле місце і накрийте рушником.

Коли розчина підніметься вдвічі, додайте яєчні жовтки, перетерті з половиною цукру (1 скл.) і ванільним цукром до утворення однорідної маси. Можна сюди також додати цедру з лимона або/та апельсина. Додайте до тіста розтоплене масло і перемішайте. Тоді додайте білки, збиті з другою половиною (1 скл.) цукру і ще півкілограма борошна. Добре все вимішайте.

Якщо тісто пристає до рук, додайте ще трохи борошна, доки воно не буде відставати від рук і від посудини. Але не давайте забагато, щоб тісто не було жорстким. Добре вимішуємо і ставимо в тепле місце, щоб піднімалося. Коли тісто на паску збільшиться вдвічі, додайте ізюм і знову добре вимісіть. Тут можна, якщо маєте бажання, додати просмажених і посічених горіхів (можна давати арахіс, грецькі горіхи чи будь-які інші), але можна горіхів і не давати.

Тепер беремо форми для випікання паски. На низ форми покладіть кружечок пергаменту, а боки змажте жиром і обсипте борошном. Форми заповніть на третину тістом і поставте в тепле місце підходити. Ізюм потрібно запхати всередину тіста, щоб в процесі випікання не пригорів. Коли тісто підніметься на 3/4 форми, поставте його в розігріту до 180-190 градусів духовку. Ставити потрібно обережно, щоб не стукнути, бо повітря з тіста вийде і паска вже може не піднятися.

Випікаємо паски до готовності. Великі паски печуться довше, малі – швидше. Перевірити паски на готовність можна дерев’яною паличкою – якщо після протикання паски вона лишається суха, то паска готова. Якщо паска сильно припеклася зверху, а всередині ще не готова, потрібно її прикрити зверху пергаментом і залишити допікатися.

Гарячі паски дістаньте з духовки, залиште трохи постояти, але не охолонути. І акуратно витягніть з форми, щоб не пошкодити виріб.

Прикрасити паски можна збитими з цукром білками. Для цього 2 білки збийте з 100 г цукру або цукрової пудри. За бажанням додайте трохи цедри або соку лимона. Цією помадкою покрийте теплі паски і поставте на бритванку в духовку на мінімальну температуру, щоб помадка трохи підсохла, але не зарум’янилася.

Прикрашати можна також різними узорами з тіста. В такому випадку узор необхідно накласти на паски до випікання поближче до центру і перед випіканням змазати жовтком. А ця паска прикрашена мастикою, зробленою з маршмеллоу (жувального зефіру).


27 коментарів

  1. Ліля

    Катруся, щиро дякую))) Дуже детальний рецепт. Щасливого Великодня!

    • katrusia

      На здоров’я! Смачної паски 🙂

      • Віка

        Дорога катруся! Дякую тобі дуже за рецепт! Дуже смачно!

        • На здоров’я. Дякую за теплий відгук. Дуже приємно 🙂

  2. Світлана

    Дайте пораду, які краще використовувати дріжджі?

    • katrusia

      Можна використовувати свіжі, а можна і в порошку – як на мене, принципової різниці немає. У рецепті вказані пропорції на свіжі пресовані дріжджі (головне, щоб точно свіжі були). Але я робила і на порошкових, виходить нічим не гірше, але їх треба менше давати – там в інструкції на пакетику пишуть.

  3. Ірина

    скажіть будь ласка якої консистенції має бути тісто в кінцевому результаті??? а то в мене вийшло як початкова опара

    • Katrusia

      Якщо тісто рідке, треба додати ще борошна. В кінцевому результаті тісто має бути доволі м”яким, але відставати від рук.

      • Ірина

        Дуже дякую за рецепт! Паска вийшла смачнюща!!!=)) Вся справа була в борошні, але це таке=)))

  4. Аня

    Дякую вийшла дуже смачна паска

  5. Галина

    Випікаю за Вашим рецептом,але додала шоколад шматочками та карамелізований апельсин. Надіюсь буде смачно!☺

    • Дуже цікаве рішення. Апельсин точно піде добре, а як шоколад поведе себе, навіть не уявляю. Поділіться, будь ласка, враженнями, коли вже спробуєте 🙂

  6. Альона

    Білки збиваються у густу піну, чи ні?

  7. Вікторія

    Доброго дня))скажіть будь ласка,в молоко з дріждями одразу кидати муку?

    • Так. Але не всю, а лише частину – як написано в рецепті.

  8. Liza

    Які треба дріжджі?

  9. Спасибі за смачний рецепт паски) все вийшло))) Замісила на дві порції (окремо)-вийшло забагато тіста))+ додала до опари 2 ст. л. цукру+ 2 яйця, трішки солі і решту муки, замісила, випекла, вийшов хліб на смак як коровай) А пасочки смачнючі)))

  10. Иванна

    Спасибо за рецепт …Вот только один вопрос а пасху нужно сверху смазывать яйцом

    • Можна змазувати. Але якщо потім прикрашати пінкою чи помадкою, то це не обов’язково. Яйце просто гарний блиск дає.

  11. Віка

    250 мл молока?

    • По рецепту 1,5 склянки – то 300-350 мл. Загалом, там не критично, можна на око 😉

  12. Христос Воскрес! Дякую Вам за рецепт. Всім сподобалась паска. Просили скинути рецепт.

    • Воістину Воскрес! Дякую за відгук!
      Правда, трохи із запізненням відповідаю – мала проблеми з технікою )


Напишіть відгук