Яблучний штрудель з родзинками, горішками, ароматом кориці та лимонної цедри, традиційний рецепт
Кажуть, що ця страва – наслідок впливу австрійської кухні на львівські кулінарні смаки. Хоча, не лише на львівські, бо австрійський (віденський) яблучний штрудель зараз популярний в усій Європі – і в Італії, і в Німеччині, і в Угорщині, і у нас в Україні. Особисто для мене штрудель з яблуками має дуже чіткі асоціації саме зі Львовом, оскільки вперше його спробувала саме тут – в одній із місцевих кафешок.
Подають штрудель з яблуками переважно теплим. Можна його полити топінгом чи шоколадною помадкою, можна дати кульку морозива, а зверху викласти паличку кориці і пару листочків свіжої м’яти. Або навіть просто посипати зверху цукровою пудрою. Найсмачніше, напевно, все-таки з вершковим соусом, а зверху посипати мигдалем.
З даної кількості інгредієнтів виходить два середніх або один великий штрудель. Якщо будете робити його вперше, краще пекти два менших, так легше буде розібратися з тістом.
Інгредієнти
Тісто
250 г борошна (плюс для розкатування тіста)
3 ст.л. вершкового масла
1 яйце
1 щипка солі
бл. 100 г теплої води (±60°С)
олія для змазування тіста
Начинка
1 кг яблук
1 невеликий лимон (цедра та сік)
100 г родзинок
100 г подрібнених горіхів
100 г цукру (залежно від солодкості яблук)
1 ч.л. меленої кориці
50 г мелених сухарів
Крім того
Вершкове масло для змазування форми для випічки та самого штруделя
Цукрова пудра для посипки
Приготування
Розтоплене вершкове масло і яйце додаємо до борошна, підсолюємо | |
Починаємо замішувати тісто, поступово додаючи теплу воду при потребі (води може знадобитися трохи менше або більше) | |
Готове тісто буде м’яким та еластичним | |
Формуємо з тіста кульку, змазуємо зверху олією, кладемо в поліетиленовий кульок і залишаємо мінімум на 20 хвилин, краще до години часу, при кімнатній температурі | |
Яблука чистимо, нарізаємо скибочками | |
Горіхи подрібнюємо | |
З лимона натираємо цедру і витискаємо трохи соку (за смаком) в начинку | |
Змішуємо яблука з лимоном, половиною горіхів, родзинками, корицею та цукром | |
Тісто розкачуємо на скатертині, підсипаючи трохи борошна | |
Потім розтягуємо тісто руками, щоб воно стало ще тоншим. Кажуть, що в ідеалі зробити тісто настільки тонким, щоб через нього можна було читати газету. Тісто виходить досить еластичним, але разом із тим треба пильнувати, щоб воно при тому не рвалося. | |
Грубі краї тіста можна обрізати простими ножицями. Далі змазуємо тісто топленим маслом і посипаємо сухарями та частиною горіхів | |
Викладаємо на тісто начинку, залишаючи по краях відступ близько 2 см | |
Загортаємо краї | |
Акуратно починаємо загортати штрудель за допомогою скатертини | |
Загортаємо весь штрудель за допомогою скатертини до кінця | |
Сформований штрудель, знову ж, за допомогою скатертини перекладаємо у форму для випічки, застелену пергаментом | |
Випікаємо близько години часу при температурі 180 градусів. Час від часу поверхню штруделя можна змазувати вершковим маслом | |
Готовий штрудель трохи охолоджуємо і присипаємо цукровою пудрою. Ось і весь рецепт. Смачного! |
Anna
дуже смачний штрудель
Мар"яна
Смачнющий!Я тісто ділю на 2 частини і получається 2 смакоти.Підкажіть будь-ласка ,якщо спробувати з сиром та маком чи вдасться із цим тістом?
Katrusia
З сиром і маком – треба пробувати. Думаю, якщо зробити підходящу начинку, то може вийти дуже непогано. Сама робити ще не пробувала, але ідея цікава. Впевнена, що з вишнями 100% буде класно ))
Inna Sinkova
Дякуємо за чудові рецепти. Штрудель суперовий. Мої були у захваті. Гарних Вам Свят!!!!!
Katrusia
Дякую і заходьте ще! І Вам гарних свят!!! 🙂
Юля
Рецепт супер: у приготуванні не складний, а результат надзвичайно смачний!!!
Дякую!!!
Katrusia
Дякую за гарний відгук! 🙂