Часом хочеться чогось святкового та інакшого, ніж завжди. І хоча цей пляцок – далеко не найпростіше, що можна придумати на свята, та родина і гості точно будуть потішені цим надзвичайно смачним кулінарним витвором. Взагалі, будь-яка випічка з вишнями – це вже дуже і дуже смачно, а коли там присутній ще мак і горіхи, то це взагалі вершина. Ну просто солодка мрія 🙂
Інгредієнти
Тісто:
1 скл. цукру
250 г масла або маргарину
4 жовтки
3 ст. л. сметани
3 скл. борошна
2 ст. л. розпушувачу
Вишні та горіхи для начинки
Макова маса:
1 скл. маку
1 ст.л. вершкового масла
1/2 скл. цукру
1 яйце (жовток і збитий білок)
3 ст.л. борошна
1 ч.л. розпушувачу
Безе
4 білки
1 скл. цукру
Крем
300 г молока
1 уп. пудингу
400 г масла
300 г цукрової пудри (або за смаком)
Приготування
Цукор перетріть з маслом чи маргарином, поступово додайте жовтки і сметану. Борошно змішайте з розпушувачем, додайте до маси і замісіть м’яке тісто. Розділіть тісто на три частини. Усього буде два коржі.
Перший корж. У першу частину тіста додайте 3 ст.л. какао, покладіть в поліетилен і поставте в холодильник, щоб охололо (хвилин на 20). Другу частину розкладіть тонким шаром на бритванку (форму для випічки) і викладіть на неї макову масу. Зверху натріть чорне тісто з холодильника. Випікайте корж при температурі 180 градусів до готовності.
Другий корж. Третю частину тіста викладіть тонким шаром у форму, зверху покладіть вишні і горіхи. Збийте піну з 4 білків і 1 скл. цукру, покладіть на вишні і теж випечіть.
Коржі охолодіть і перемажте кремом. Щоб пляцок був рівненький, обмазуємо його з боків і трохи зверху. Зверху можна також присипати кокосовою стружкою чи горішками.
Макова маса. Мак попередньо запарте, додайте цукор, жовток, м’яке масло, збитий білок і борошно з розпушувачем. Усе добре вимішайте.
Крем. Пудинг, розрахований на 500 мл молока, зваріть на 300 мл молока за інструкцією, охолодити (під час охолодження не мішайте, бо візьметься грудками).
Масло кімнатної температури збийте, тоді поступово введіть цукрову пудру. Продовжуючи збивати, по ложці додавайте охолоджений до кімнатної температури пудинг. Можна додати ще ложку коньяку чи ромової есенції (за бажанням).
Смачного!
Ольга
Дякую за такий гарний сайт. Дуже хороші рецепти, такі як робили наші бабці і мами.
katrusia
Дякую за гарний відгук!
Світлана
Чудовий пляцок . Зараз буду відправляти в духовку ! Дякую!
иванна
Скажить а скыльки часу треба пекти другий корж там де безе ы при якый температуры.чи не згорить тысто а безе не висохне.чи можна безе зпекти окремо?
Katrusia
Другий корж печеться до готовності пісочного тіста при 180 градусах. Згоріти нічого не повинно.
анонім
пекла орхидю вийшов супер
Katrusia
Дякую за коментар! 🙂
Люба
А мак має бути тільки запарений, чи ще потрібно його перетерти?
Katrusia
Краще перетерти. Можна ще використовувати готову перетерту макову масу, буває продається, польська.
Люба
в тісто йде 2 ст. л. розпушувача? не помилка?
Марія
А на якого розміру форму розрахований цей пляцок?
Katrusia
На велику форму – 24 на 34 см – плюс-мінус може відрізнятися
ірина
Вкажіть хоч приблизний час випікання коржів, будь ласка, для початківців
Katrusia
Ну, наприклад, 25 хвилин. Взагалі, від духовки залежить, потрібно заглядати і перевіряти.
Ксеня
Пекли цей пляцок на Різдвяні свята. Вдався з першого разу. Вийшов дууууже смачний і ніжний. В розрізі надзвичайно красивий. Всі гості хвалили!!! Дуже дякую за рецепт!!!
Katrusia
На здоров’я! Тішуся, що все вийшло! 🙂
Оксана Легеза
Дуже вийшло смачно. Легкий одночасно солодко з кислинкою, з чудовою гаммою смаку. Рекомендую. Готовиться швидко. пропитується теж
Katrusia
Дуже тішуся, дякую за коментар 🙂
Марія
Другий рік печу на свята по вашому рецепту. Пляцок дуже смачний!
Katrusia
Дуже приємно! 🙂
Лілія
Доброго дня.вишня має бути свіжа ?
Katrusia
Доброго дня. Тут консервовані вишні.