Хороший і дійсно вартий уваги рецепт пляцка часом буває на вагу золота, бо так хочеться знайти щось новеньке і смачне, здивувати рідних і близьких, принести їм додаткову радість, бо ж не для себе печем такі величезні пляцки 🙂 . Цей – неймовірно смачний, як ще кажуть – пишний, а разом із тим досить простий у приготуванні ананасово-кокосовий пляцок. Рецепт знайшла на одному з польських сайтів.
Мушу сказати, що цей ананасовий крем – велике ЩОСЬ, і відтепер нарікаю його моїм улюбленим кремом. І крем, і бісквіт, і кокосове безе з шоколадною поливкою зверху – усе це гармонійно поєднується в солодке ананасово-кокосове свято смаку.
Можете побачити з фото, що готувала цей пляцок на Великдень, зник він несподівано дуже швидко, тому я сміливо можу сказати – пляцок вдався, і він був класний. Думаю, що цей рецепт пляцка можна використати також і для приготування святкового торта – вповні підійде.
Інгредієнти
Бісквіт
4 яйця
1 склянка цукру
1 склянка борошна
1 ч.л. розпушувачу
Кілька ст.л. ананасового сиропу
Крем
5 жовтків
1/2 склянки цукру
1 склянка ананасового сиропу (велика банка консервованих ананасів)
1 ст.л. крохмалю
300 г масла
Кокосове безе
5 білків
1/2 склянки цукру
2 ст.л. ванільного цукру
2 ст.л. борошна
1 ч.л. розпушувачу
150 г кокосової стружки
Шоколадна поливка (глазур)
1/2 плитки чорного шоколаду
1/2 скл. молока
1 ст.л. цукру
Приготування пляцка
бісквіт |
|
Для бісквіту білки відділяємо від жовтків. Білки добре збиваємо, після чого починаємо поступово додавати цукор, продовжуючи збивати. Збиваємо до однорідної маси, ще говорять: до “твердих піків”. | |
У збиті білки поступово додаємо жовтки. | |
Поступово до маси додаємо борошно, змішане з ропушувачем. Акуратно перемішуємо ложкою знизу вверх. | |
Акуратно викладаємо бісквітне тісто у форму, розрівнюємо. | |
Випікаємо при температурі 180 градусів близько 25 хв. У мене вийшов трохи припечений, бо мінімально перетримала. Цей бісквіт є досить солодким, тому доволі скоро потемнів. Але смаковим його якостям це не зашкодило 🙂 . | |
кокосове безе |
|
Збиваємо білки в стійку піну, поступово додаємо цукор, ванільний цукор, збиваємо до повного його розчинення. | |
До білків з цукром додаємо кокосову стружку, змішану з борошном і розпушувачем. Легко перемішуємо. | |
Викладаємо кокосове безе у форму, розрівнюємо. | |
Випікаємо при температурі 180 градусів до легкого зарум’янення. | |
ананасовий крем |
|
Жовтки збиваємо з цукром, тоді додаємо півсклянки ананасового сиропу і крохмаль. Збиваємо до однорідної маси. | |
Доливаємо решту ананасового сиропу і підігріваємо на невеликому вогні, помішуючи. Коли маса загустіє і булькне, знімаємо з вогню і залишаємо вистигнути (під кришкою чи плівкою, чи фольгою, щоб не підсохло). | |
Поки вистигає ананасова заварна маса, масло витягаємо з холодильника і лишаємо нагрітися до кімнатної температури. Коли масло і заварна маса будуть однакової кімнатної температури, спочатку збийте міксером масло, тоді по ложці додавайте ананасову масу. Таким чином збиваємо крем до гладкої однорідної маси. | |
збираємо пляцок |
|
Бісквіт просочуємо ананасовим сиропом і викладаємо крем. Розрівнюємо. | |
Зверху на крем кладемо вистигле кокосове безе. | |
Поливаємо це все діло поливкою. ЇЇ можна купити готову в магазині, а можна підігріти на невелекому вогні усі складники для шоколадної поливки, подані в рецепті, до повного розтоплення і утворення однорідної шоколадної маси. Таку теплу поливку одразу виливаємо на пляцок. |
Інгредієнти подано з розрахунку на форму 25 x 30 см. І буде смачніше, якщо їсти пляцок на наступний день, коли він постоїть в холодильнику – хоча б ніч. Ріжемо готовий пляцок на шматочки і смачного! 🙂
Катя
Добрый день! Подскажите, пожалуйста, какой вес торта выходит из этого количества ингредиентов? спасибо
Katrusia
Доброго дня! Навіть не знаю, якщо чесно, яка буде вага… може, до 1,5 кілограми, але це дуже приблизно ))
Елена
Получается около 2кг
Katrusia
Дякую, будем знати 🙂
Наталья Неизвестная
А самі ананаси з банки не використовуються?
Katrusia
Ананаси не використовуються )
наталья слупицкая
Доброго дня. А чи можна замінити ананасовий сироп фруктовим соком ? Дякую
Katrusia
Доброго! Якщо чесно, не пробувала заміняти… але як спробуєте, буде класно, якщо напишете, як вийшло. Цікаво! 🙂