Цей кулінарний рецепт має польське коріння, що дуже швидко можна помітити по назві пляцка. “Бардзо добрий” по-польськи означає “Дуже добрий”. Кавовий крем, горіхи, безе, повидло і пісочне тісто – ну просто пальчики оближеш. Дуже раджу його спробувати, хоча тут треба обережно, бо зупинитися буде тяжко.
При випічці за рецептом дуже важливо не пересушити коржі, бо тоді пляцок при нарізанні буде розсипатися. Ну і ще один момент: після збирання пляцка дайте йому постояти якусь добу, тоді він стане ще смачнішим.
Інгредієнти
Тісто
3 скл. борошна
250 г маргарину
1 ст.л. смальцю
0,5 скл. цукру
2-3 ст.л. сметани
2 ч.л. розпушувачу
6 жовтків
кисле повидло
Білкова піна
3 білки
150 г цукру
0,5 скл. січених горіхів
Крем
400 г масла
1 банка згущеного молока
2 ч.л. розчинної кави
Приготування
Тісто
Маргарин посічіть з просіяним борошном, в борошно додайте розпушувач. Жовтки перетріть з цукром, додайте сметану і смалець, який, на мою думку, можна замінити маслом. Отриману масу додайте до борошна і замісіть тісто. Загорніть його в кульок чи харчову плівку і поставте в холодильник на 1 годину.
Білкова піна
Білки добре збийте, потім поступово додайте цукор і збивайте до його розчинення. Горіхи посічіть, додайте до білків і акуратно перемішайте.
Тісто розділіть на три частини. Один корж спечіть просто, розкатавши по бритванці. При випічці користуйтесь пергаментом, щоб коржі не поприлипали до форми. Два інші спечіть таким чином: на низ розкатайте тісто, змажте його шаром повидла, зверху викладіть половину білків з горіхами, розрівняйте.
Крем
Каву розчиніть в 2 ч.л. гарячої води, охолодіть. Масло збийте зі згущеним молоком, додайте каву і збивайте ще трохи.
Зберіть пляцок так: на низ іде корж з піною, тоді крем, знову корж з піною, знову крем, зверху кладеться простий корж і покривається кремом.
Лесюня
Симпатичний рецепт пляцка – обов”язково спробую 🙂 Приготую на Великдень, здивую родину чимось новеньким
katrusia
Обов’язково спробуйте 🙂 Це дуже добрий пляцок
Галина Гаванчак
Чудовий,презентний Торт!
Неймовірно смачний, дякую нашим золотим ручкам,які такі витвори української випічки створили!
katrusia
Дякую за позитивний і такий поетичний відгук 🙂
Яна
А згущене молоко треба варити, чи нi?
katrusia
Згущенку за рецептом варити не потрібно
natalia
Дякую за чудовий рецептик,наважуся спекти!
Katrusia
Бажаю смачного пляцка! 🙂
Світлана
Дуже рада що знайшла цей сайт, чудові рецепти в одному місці. Сьогодні печу цей пляцок потішу гостей на Св. Миколая. Дякую за такі чудові рецепти, тепер я у вас буду часто. Натхнення Вам на нові шедеври
Оксана
А яке повидло ви використовували в цьому рецепті? і яке ще б порадили?
Katrusia
Переважно використовується повидло або густіше вареня – яке є в наявності, краще з кислинкою. Можливо вишня, слива, смородина і т.п.
Алла
При якій температурі і скільки часу випікати ? Чи можна з решти білків зробити білкову піну для коржа ?
Katrusia
Випікається стандартно – при температурі 180 градусів. Скільки часу – залежить від вашої духовки. Може, хвилин 20… до готовності тіста 🙂
Люба
Якого розміру має бути форма?
Katrusia
Це велика форма. У мене – 24 на 34 см.
Юля
Дуже сподобалися ваші рецепти.Завдяки ним повірила в свої кулінарні таланти.Не знаю чому я вирішила, що в крем іде варена згущонка ще й пів літрова.В результаті крем за солодкий.Скажіть будь-ласка якого об’єму має бути банка згущонки?
Katrusia
Дякую, Юля!
Банка згущенки має бути стандартна жестяна – там в районі 400 г, у мл трохи відрізняється. За рецептом згущенка береться не варена. А крем можна по ходу приготування пробувати, згущенку додавати поступово і зупинитися, коли буде достатньо. Тобто, робити на власний смак.