Цей рецепт з розряду традиційної української кухні, перевірений десятиліттями. Саме цей медівник традиційно печеться з року в рік на Великодні та Різдвяні свята нашою прабабцею. Дуже раджу спробувати приготувати медівник за цим рецептом, а по суті це виходить медовий бісквіт на пиві і з горіхами. Повірте, це дійсно смачно.
Інгредієнти (на два медівники)
700-750 г борошна
350 г меду
350 г цукру
8 яєць
200 г маргарину
2 ч.л. соди
1-1,5 скл. темного пива
2/3 ч.л. меленої гвоздики, 1/3 ч.л. кориці
1 скл. горіхів
Приготування
Білки відділіть від жовтів. Маргарин перетріть з жовтками і цукром до утворення однорідної маси за допомогою міксера. У ті часи, коли ще не було міксера, тісто на медівник перетирали в макітрі вручну. | |
Мед розтопіть на водяній бані або в мікрохвильовці. Але з мікрохвильовкою треба обережно, бо мед нагрівається доволі швидко | |
Поступово додайте трохи підстиглий мед і добре змішайте міксером | |
Тоді поступово додавайте борошно в перемішку з теплим пивом, весь час збиваючи міксером. Тут же додайте соду і приправи (корицю з гвоздикою) | |
Горіхи дрібно посічіть ножем і додайте до тіста | |
На цьому етапі “підпаліть” цукор. Для цього покладіть 2 ст.л. цукру на сковорідку і посмажте до коричневого кольору, тоді швидко додайте туди десь третину склянки холодної води і перемішуйте, доки цукор не розчиниться. Готовий теплий сироп додайте до тіста і перемішайте. | |
Білки збийте з 2 ст. л. цукру, додайте до тіста і легко перемішайте ложкою коловими рухами знизу вверх | |
Тісто на медівник готове | |
Форми для медівника беруть з високими бортиками. Їх потрібно змазати маргарином чи іншим жиром і обсипати зсередини борошном | |
Розлийте тісто на медівник у форми і випікайте при температурі 200 градусів не менше години | |
Смачний медівничок |