Ліниві вареники

ліниві вареники з сиромСаме тому й ліниві, що готуються значно простіше, ніж вареники класичні, ще й старанно виліплювати їх не потрібно. На Західній Україні ліниві вареники ще називають палюшками, напевно через те, що по формі вони нагадують пальчики. Готують їх не тільки з сиром, а також із картоплею або одночасно з картоплею і сиром. Сьогодні я ділюся з Вами рецептом кругленьких лінивих вареників саме з сиром. Це такі вареники, до яких я звикла з дитинства. Найбільше люблю їх гарячими, і обов’язково зі сметанкою.

Інгредієнти

500 г домашнього сиру
1 яйце
1 шклянка борошна
4 ст.л. цукру
сіль, борошно на підсипку
вершкове масло для змащування

Приготування

Сир перетріть до зникнення грудочок. Можна його вим’яти картопледавилкою або блендером, або пропустити через м’ясорубку
Додайте цукор, дрібку солі, яйце і добре вимішайте. Цукру можна давати більше або менше — залежно від смакових уподобань. Тепер поступово додавайте борошно
Борошна теж може бути більше або менше. Все залежить від того, наскільки мокрим був сир. Тому додавайте борошно поступово, треба щоб в результаті тісто було м’яким, але по можливості відлипало від рук (або хоча б не сильно прилипало). Якщо борошна буде замало, то тісто під час варіння розлізеться, а якщо забагато, то вареники вийдуть не такими ніжними.
Тепер розділіть тісто на 3-4 частини, скатайте з кожної частини ковбаску діаметром близько 2 см, добре підсипаючи борошном
Кожну ковбаску наріжте на шматочки 1-1,5 см
Кожен шматочок на борошні примніть з двох сторін, щоб вийшли кружальця з невеликою ямкою всередині. Ці ямки допомагають маслу чи сметані залишатися на варениках, а не стікати на дно посудини
Варити ліниві вареники треба у великій кількості киплячої води. Покладіть у кип’яток вареники і акуратно проведіть по дну дерев’яною лопаткою
Через хвилину після спливання вийміть їх шумівкою, обсушіть в дуршлаку або на дошці, тоді перекладіть в миску і перемастіть вершковим маслом. Подавайте вареники гарячими зі сметаною, варенням чи іншими солодкими соусами

24 коментарів

  1. Рексьо

    Завжди їх знав тільки як палюшки. І в моїй родині їх не приминали 🙂

    • Administrator

      В нас теж були палюшками і подовгастими. Але ці теж файні 🙂

  2. quixotic

    Дякую за хороший рецепт! Вчора зготувала, вийшли дуже смачненькі!

  3. Люда

    В мене вдома чомусь ніколи не готували лінивих вареників з сиром, а синочок в садочку спробував і просив такі ж. Спробувала зробити по вашому рецепту: вийшло дуже смачно. Дякую! І велика подяка всім, хто знаходить час поділитись своїм досвідом і знаннями з іншими. :))

    • katrusia

      Дякую за схвальний відгук. Приємно, що наш сайт має таких вдячних читачів 🙂

  4. Міла

    Дуже-дуже дякую за рецепт!!! Сьогодні зробила-смакота!!!!!!!!!!!!!!!!!)

  5. Мар'яна

    Тепер це одне з любимих страв моїх дітей та чоловіка. Дякую

  6. Вікторія

    Дякую за рецепт! дуже смачні ліниві варенички вийшли!

  7. “Дякую за смакоту.” – сказав мій синочок. Готуються швидко, а ще швидше з’їли.

  8. Альона

    Смачнючі, дякую за рецепт)))

  9. Іра

    А я не люблю солодких вареників. Замість цукру додала у тісто свіжі трави та сіль. Зробила варенички соленими та їли їх зі сметанкою. Смакота

  10. Смачно з донькою швидко робимо просто класс! Дякую!

  11. Оксана

    Дякую за рецепт дуже смачні вийшли)

  12. Мар'яна

    це польські – кльоцки)))

  13. Олександр

    Взяв сиру 300 грам, вийшло забагато як на двох людей. Думаю 250 грам було б якраз.
    Муки довелося більше дати ніж стакан. При цьому думаю наступний раз дати меньше муки всередину але більше ззовні, щоб дало нарізати.
    І ще – перемолов сир з яйцем в блендері практично в піну. Це правильно, чи краще залишати трішки грудочками? Мені здалося що забагато перетер але може то так треба…
    Дякую за сайт!

    • Як на мене, то сир краще залишати трішки грудочками. Борошна стараюся теж багато всередину не давати, щоб не були забиті.
      Дякую за відгук! 🙂

  14. Дякую, вийшло смачно…якраз на сімейку 1 порція…люблю Ваш сайт

  15. Gala

    Періодично робила ліниві вареники «на око», сама собі обіцяла не переводити продукти більше, але за Вашим рецептом вийшли, справді. Дякую!!!


Напишіть відгук