Готуємося до Великодня і поки є час і натхнення, то поділюся з вами рецептом гарного, смачного, ніжного, легенького пляцка з суфле та маком. Правду кажучи, уже давно планувала вивішати цей рецепт, але якось не було нагоди. Зараз усе інакше, бо я сподіваюся, що перед святами новенький рецепт пляцка точно комусь та й стане в нагоді.
Цей пляцок може бути ще кольоровішим, якщо замість двох галяреток рожевого кольору ви використаєте дві галяретки різних кольорів. Я використовувала те, що було на господарстві, тому і верхній, і нижній шар – ніжно-рожеві. Суфле виходить дуже ніжне, як і маковий корж, який набирає вологи з суфле. Кого зацікавило – ласкаво прошу до рецепту :).
Інгредієнти
Бісквіт
4 яйця
1 скл. борошна
3/4 скл. цукру
1 ч.л. розпушувачу
1 ст.л. оцту
1 ч.л. жиру для змазування форми
Суфле
300 мл вершків (або конденсованого молока)
2 уп. желе різних кольорів
2 ст.л. цукрової пудри
Маковий шар
5 білків
3/4 скл. цукру
1/2 скл. маку
1/2 ч.л. розпушувачу
1 ст.л. борошна
Приготування
Бісквіт
Білки збийте міксером із цукром. Жовтки перемішайте з оцтом та розпушувачем, тоді додайте до збитих із цукром білків і акуратно перемішайте ложкою, рухами знизу вверх. В кінці додайте борошно і так само делікатно перемішайте ложкою. Випікайте близько 30 хв. при температурі бл. 180 градусів. Як вистигне, розділіть на дві частини. Можна просочити бісквіт якимось сиропом, алкоголем чи фруктовою есенцією – це за бажанням.
![]() |
![]() |
Суфле
Кожну упаковку желе розводимо в 1 скл. кип’ятку. Вершки або молоко добре охолодіть в холодильнику, тоді розділіть навпіл та збийте кожну частину міксером. Якщо використовуєте звичайне молоко, то збивати його потрібно із загущувачем для молока. Як желе трохи охолоне і почне легко тягнутися, додайте його до вершків або молока, туди ж відправте по 1 ст.л. цукрової пудри в кожну частину. Збиваємо дві кольорові маси міксером ще по хвилині і ставимо в холодильник, щоб трохи загусло.
Маковий шар
Білки збиваємо з цукром, як на бісквіт, до твердих піків. Тоді додаємо мак, борошно та розпушувач. Тонкий шар з тої маси випікаємо при температурі 180 градусів не довше 20 хвилин.
![]() |
![]() |
Збираємо пляцок
На сам низ кладемо першу частину бісквіта, тоді виливаємо одну частину суфле, на то кладемо маковий шар, тоді другу частину суфле і накриваємо другою частиною бісквіта.
Зверху можна полити шоколадом, поливкою або просто посипати кокосовою стружкою чи подрібненими горіхами.
Смачного!
валентина
Пані Катруся хотілося б знати розмір листа на якому випікабться ці дози пляцка
Katrusia
Це велика форма. У мене – 24 на 34 см.
геля
а мак молоти чи запарювати
Katrusia
Це з сухим маком робиться )
Ira Boiko
Якої жирності мають бути вершки?
Katrusia
Вершки можуть бути від 10% і вище – як подобається.
Катя
Пані Катруся якщо вершки 20% тоді треба додати загущувач для вершки?
Katrusia
Ні, не потрібно
Марія
Пані Катруся. Можна цукор замінити пудрою?
Katrusia
Думаю, можна. Чому б і ні?
Марія
І що означає до твердих піків?
Katrusia
Коли збиваєте білки достатньо довго, рано чи пізно вони набувають такої густої консистенції, що за віничком або ложкою тягнеться у вигляді таких собі “гострих форм”, а форма збитих білків не опадає, залишається стабільною. Якось так 🙂
Юля
В мене чомусь суфле погано тримається бісквіту.Чим можна зарадити?
Katrusia
Перше, що приходить в голову – крохмаль + цукрова пудра, посипати тонким шаром.
Юля
Дякую.
Катя
Пані Катруся скільки грамів 1уп.желе ?
Katrusia
Не пам’ятаю, скільки грамів. Орієнтовно – 1 упаковка розрахована на 400 мл рідини.
Вікторія
а мак проварений?
Вікторія
а мак проваренй має бути?
Katrusia
У цьому рецепті використовується сухий мак.
Алінка
Вершки збивати з цукром чи без для суфле ? Дякую
Katrusia
Вершки збиваються без цукру. Там цукрова пудра в кінці додається – здається, в рецепті написано
Алінка
Суперовий пляцок!! Дуже дякую за рецепти!
тетяна
А такі не жирні вершки(10-20% ) зможуть збитися в піну.?І що таке згущувач для молока,теж що і для вершків?
Katrusia
20%-ні вершки можуть збитися у піну. Загущувач для молока (або для вершків) продається в супермаркетах. Можливо, це одне і теж – я не дуже дивилася на склад )