Дієтичні страви Пісні страви Перші страви Рецепти Строгий піст

Класичний гаспачо, приготований за допомогою блендера

Рецепт класичного гаспачо - Катрусина кухня

Гаспачо – це іспанський холодний літній суп, що готується зі сирих овочів, перетертих у блендері. Традиційно, основу класичного рецепту гаспачо становлять стиглі соковиті томати і хліб. Колись це була така собі “страва бідняків” – зрештою, як і більшість страв різних кухонь світу – оскільки готувалася вона з доступних продуктів, які завжди були вдома у великій кількості. Сьогодні існує безліч рецептів-варіацій цієї традиційної іспанської страви – з авокадо, огірками та іншими додатками.

В основному, гаспачо готують влітку, і подають цей суп дуже холодним, попередньо приправивши спеціями, бальзамічним оцтом та оливковою олією. Для приготування гаспачо за нашим рецептом, крім помідорів та додаткових приправ, знадобляться також огірки та болгарський перець – і це все подрібнюємо і змішуємо, використовуючи ручний або стаціонарний блендер .

Інгредієнти

1 кг помідорів
2 огірки
1 великий болгарський перець
3-4 зубці часнику
зелені петрушка, м’ята або базилік (за бажанням)
2-4 ст.л. бальзамічного оцту
2-4 ст.л. олії
1 скибочка хліба (за бажанням)
сіль, перець за смаком
зелень або сухарики для подачі

Приготування

  1. Спочатку бланшируємо помідори. Для цього легко надрізаємо шкірку кожної помідорки знизу навхрест. Опускаємо помідори у кип’яток на 1-2 хвилини, а після того у холодну воду. Після таких маніпуляцій шкірка з помідорів легко знімається.
  2. Очищуємо також огірки та болгарський перець. Нарізаємо усі овочі у довільній формі.
  3. За допомогою блендера, подрібнюємо помідори, огірок, болгарський перець. Втискаємо туди часник через часникодавилку, додаємо зелень  – петрушку, м’яту, базилік. Також за бажанням додаємо скибочку хліба (можна залишити його там на 5 хвилин для розбухання). Можна, якщо любите гостреньке, додати на цьому етапі половинку перця чилі або трохи соусу Табаско. Подрібнюємо усе до однорідної маси.
  4. Додаємо сіль, перець за смаком та оливкову олію, ще раз збиваємо блендером. На цьому етапі можна додати також трохи лимонного соку або цукру для смаку. Особливо, якщо помідори були не надто стиглі (актуально взимку).
  5. Перед подачею, ставимо гаспачо у холодильник на 2-3 години, щоб він добре охолов.
  6. Можна подавати у «замороженій тарілці», яка була попередньо охолодженою у морозилці протягом 10-ти хвилин.
  7. Перед подачею додаємо до іспанського холодного супу бальзамічний оцет. Прикрашаємо зеленню або хрустким шматочком хліба чи сухариками.

Смачного!


Leave a Reply