Зелений борщ

Весняний борщ з щавелю (чи кваску)Основою для приготування зеленого борщу є щавель, або квасок, як його ще називають на Західній Україні. Часом до цієї смачої страви додають молоду кропиву чи іншу більш екзотичну зелень, та сьогодні ми будемо готувати традиційний зелений борщ з продуктів, які можна купити в звичайному магазині чи на базарі.

Зелений борщ не є борщем в традиційному розумінні цього слова. Це, швидше, суп із великою кількістю зелених інгредієнтів, але чомусь збереглася така народна назва, якою ми і послуговуємся.

Інгредієнти

3 середні картоплини
200 г щавелю
½ цибулини
2 галузки зеленої цибулі
кріп, петрушка
сіль, перець
лавровий листок
4-5 варених яйця
2 літри бульйону на м’ясі

Приготування зеленого борщу

Відваріть м’ясо в воді і підготуйте розсіл (бульйон). Картоплю почистіть і поріжте соломкою, додайте до бульйону. Щавель переберіть, добре помийте і поріжте тонкими полосками. Цибулю, кріп і петрушку теж подрібніть. Коли картопля буде готова, додайте всю порізану зелень, поваріть хвилини три, додайте приправи (сіль, перець, лавровий листок), а тоді поваріть ще пару хвилин і вимикайте.

Яйця відваріть окремо і охолодіть, їх треба різати кубиками і додавати при подачі борщу. Я додаю по пів’яйця на порцію. Для краси в кожну тарілку можна покласти ще яєчне кружальце. Дехто додає всі яйця одразу в каструлю з борщем, але це вже питання смаку. Подавайте зелений борщ зі сметаною і смакуйте.

4 коментарі до “Зелений борщ”

  1. Цей овочевий суп має в кулинарії свою назву – щавлевий.
    А якщо в супі присутній буряк, то це борщ.

  2. Та це ж просто рівноправні назви. Я переважно називаю щавлевою зупкою, але і борщ часто чую.

Напишіть відгук