Випічка Рецепти

Пляцок “Вишиванка”

Пляцок

Мій улюблений пляцок – класична Вишиванка, яку в нас на кожні свята готує бабуся Марійка. І не знаю, що має статися, щоб він набрид або ж не смакував. Сам процес приготування не настільки складний, наскільки може здатися з першого погляду. Зрештою, хто не пробує, той не їсть 🙂

Інгредієнти

Біле тісто
300 г борошна
100 г масла
100 г маргарину
2 жовтки
1 ч.л. розпушувачу
1 скл. цукру (неповна)
1-2 ст.л. сметани

Чорне тісто
Ті самі, що і для білого плюс 3-4 ст.л. какао

Безе
2 білки
3-4 ст.л. цукру

Начинка
Повидло, горіхи, родзинки

Крем
300 г масла
100 г цукрової пудри
1/2 пакетика пудинга
1 скл. молока

Приготування

Біле тісто
Борошно перемішайте з розпушувачем, посічіть з маслом і маргарином (масло можна замінити маргарином). Тоді додайте перетерті з цукром жовтки та сметану. Замісіть тісто.

Чорне тісто
Готується аналогічно, тільки на початку додайте до борошна какао. Борошно і какао краще просіювати через сито. Готове тісто розділіть на дві частини та поставте в холодильник, щоб воно затвердло (1-2 год.).

Білки добре збийте в піну, додайте цукор і збивайте до повного його розчинення.

Біле тісто також розділіть на дві частини. Спечіть два таких коржі: розкатаний пласт білого тіста, зверху шар повидла (не надто багато), на повидло половину білкової піни, тоді посічені горіхи та родзинки і зверху натріть на грубій терці рівномірно шар чорного тіста.

Випікайте коржі при температурі 180-200 градусів до готовності.

Крем
Для крему зваріть пудинг на молоці, бажано по інструкції. Охолодіть його до кімнатної температури. Масло для крему теж має бути кімнатної температури. Спочатку збийте міксером масло, тоді поступово додайте до нього цукрову пудру, а тоді, продовжуючи збивати, по 1 ложці додавайте пудинг. Має вийти однорідна маса.

В принципі, крем взагалі можна замінити на будь-який Ваш улюблений. Також можете додавати туди трохи соку з цитрини чи фруктову есенцію.

Охолоджені коржі перемастіть кремом і залиште на деякий час настоятися. Смачного!


8 коментарів

  1. Karamelka

    Це дуже хороший рецепт, обожнюю цей пляцок! Дякую!

  2. Маряна

    На яку бритванку виходить пляцок?(розміри)

  3. Оксана

    А скажіть будь ласка,яке сюди повидло підійде найкраще,або до ви порадите?

    • Тут так само, як і в бардзо доброму пляцку, переважно використовують повидло або густе вареня, яке маєте. Краще з кислинкою, як-от: вишня, слива, смородина і т.п.

  4. Галя

    Багато раз пекла по вашому рецепту – супер!!! Дуже смакує моїй родині. Дякую!


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *