Торт “П’яна вишня”

пляцок "П'яна вишня"Цей торт був приготований і урочисто презентований на День Народження мого свекра. І вишня, я Вам скажу, вийшла дійсно п’яною. Зрештою, таким і має бути ефект від настоювання вишень саме в коньяку. Результатом залишились задоволені всі – і гості, і я теж. Тортик, незважаючи на те, що готувала я більшу порцію, розійшовся дуже швидко. Але якщо би Вам хотілося ніжнішого смаку, то краще замініть коньяк горілкою, можна її навіть розвести кип’яченою водою.

Інгредієнти

Бісквіт

8 яєць
2 шклянки цукру
2 шклянки борошна
5-6 ч.л. какао
2 ч.л. соди, гашеної оцтом

Начинка

300-400 г вишень
1 банка згущеного молока
400 г масла
0,5 скл. коньяку

Приготування

Перш за все, за кілька днів (або хоча б за добу) до приготування торта необхідно замочити вишні в коньяку, додавши 2-3 ст.л. цукру. Я використовувала заморожені вишні, але можна взяти свіжі або консервовані. Якщо берете консервовані, то цукор вже не додавайте.

Бісквіт

Для приготування шоколадного бісквіту для торта яйця ретельно перетріть з цукром, щоб цукор повністю розчинився. Добре перетерта маса збільшується втричі і має світло-жовтий колір. В ту масу, поступово збиваючи, додайте просіяні борошно і какао. В самому кінці додайте соду, гашену оцтом. Слідкуйте, щоб сода повністю прореагувала з оцтом. Готове тісто має консистенцію густої сметани.

Пропорції продуктів розраховані на одну форму діаметром 24-26 см. Якщо хочете двоповерховий торт, треба робити більше тіста, пропорційно до об’єму форм. Перелийте тісто в форми. Якщо форми силіконові, то нічим змазувати не треба. У роз’ємні форми покладіть на дно пергамент для випічки, можна легенько змазати олією. Для того, щоб наш корж був рівним, а не випуклим, добре розрівняйте тісто в формі, щоб воно не зосереджувалося в центрі. Випікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 40-50 хвилин. Перед витяганням перевірте на готовність дерев’яною паличкою — якщо суха, то витягайте.

Начинка

Перед приготуванням крему масло треба витягнути на кілька годин з холодильника, щоб воно набуло кімнатної температури і розм’якло. Розімніть масло міксером, поступово додайте згущене молоко і збийте до однорідної консистенції. Додайте відціджені від коньяку вишні. Перемішайте.

Тепер можна приступати до збирання торта. Зверху торта відріжте пласт товщиною близько 1 см і зніміть його. Це буде наша кришка. Тепер ложкою вийміть серединку торта, залишаючи знизу і по боках теж по 1 см. Вийнятий бісквіт наріжте кубиками і додайте до крему, перемішайте. Коньяком, який залишився від вишень, просочіть боки і низ бісквіту. Тепер покладіть начинку всередину торта, розрівняйте, накрийте нашою кришкою.

Можете прикрасити, як Вам подобається. Перед подачею на стіл дайте торту настоятися в холодильнику хоча б ніч, він тоді значно виграватиме за своїми смаковими властивостями.

І наостанок: я нарешті маю фото шматочка торта у розрізі :). Звісно, це уже зовсім інший торт, але за цим самим рецептом ))).

пляцок з вишнями

Смачного!

8 коментарів до “Торт “П’яна вишня””

  1. Доброго вечора, зробила усе по рецепту, форма діаметром 25.5см (ще хвилювалася, що завелика і корж буде плоским), температура 180*С. В результаті за 15 хвилин тісто вивалилося з форми, вся кухня в диму. Через 40 хвилин те, що залишилося в межах форми сире…. Чекаю ще 10 хвилин, може хоч щось вдасться врятувати…
    Що зробила не так? Прошу автора не залишити моє питання без відповіді.
    Не новачок у випічці, проте таке зі мною вперше…

    1. Доброго дня. Важко сказати, у чому власне могла бути проблема. Рецепт є перевірений, робила його не раз. Якщо тісто було зроблене строго за рецептом, то це можуть бути нюанси із духовкою. До кожної духовки потрібен власний підхід. Це тісто треба випікати на таких самих режимах, як і бісквіт, і до готовності. У деяких духовках це може бути і нижча температура, а пекти – довше. Або ж навпаки.

      1. Дуже дякую за відповідь, я вже думаю, може форма в мене занизька? Якої висоти має бути тортівниця? Моя всього 6.5см… Думаю, що це малувато…
        А чи можна використати для випікання алюмінієву каструлю (стареньку таку, як колись були)?
        Дуже хочеться спекти саме за вашим рецептом…

        1. Можливо, і форма занизька. Моя має десь 10 см. Тісто має заповнити форму десь на третину. Стосовно каструлі не знаю… якщо широка, то може й можна, якщо добре викласти її пергаментом.

          1. Дякую, ризикнула, залила в каструлю :), правда вийшло быльше, ныж на третину )))))) побачу, що з того вийде )))))).

  2. Дякую за рецепт) тортик вдався)) вся сім’я смакувала із задоволенням)) такої високої форми в мене немає( випікала у двох менших, потім просто з двох вийняла серединку))

Напишіть відгук