Сирна запіканка

запіканка з сиром фото

Існує такий термін, який дуже чітко описує ситуацію з даним рецептом сирної запіканки, і термін цей – прокрастинація. Це коли весь час відкладаєш, відкладаєш і ще раз відкладаєш справу, яку треба зробити… А, власне, до чого це я веду? Напевно, до того, що цей рецепт сирної запіканки чекав свого зіркового часу добрих півроку. І от, саме сьогодні цей чудовий визначальний день, коли зроблені ще взимку фотографії потраплять до безмежної мережі, яку ми, прості люди, називаємо Інтернетом.

А якщо серйозно і по справі, то сирна запіканка є чи не найпростішою стравою, яку можна придумати з сиру (звісно, якщо не враховувати сир зі сметаною:)). Готується  запіканка неймовірно швидко, по принципу: закинув усе в миску, змішав блендером, залив у форму – і в духовку. Цікаво? – Читайте далі рецепт з фотографіями.

Інгредієнти

0,5 кг сиру
3 яйця
50 г (3 ст.л.) манної крупи
100 г цукру
дрібка солі
50 мл молока
50 г вершкового масла
родзинки, курага та ін. за смаком

Приготування

Сир перетріть блендером або через сито чи на м’ясорубці. Додайте цукор і добре вимішайте. Якщо перетираєте блендером, то цукор можна додати одразу. По черзі,  перемішуючи (або збиваючи блендером) додайте до сиру яйця, розм’якшене масло і молоко.

Додайте манку, перемішайте, після чого залиште масу на півгодини, щоб манка набрала вологи. Додайте сухофрукти, фрукти чи ще щось, що смакує. Змажте форму жиром, обсипте борошном або манкою і викладіть туди сирну масу. На низ я завжди кладу папір для випічки.

Випікайте при температурі 180 градусів до готовності (перевіряйте зубочисткою) приблизно 40-50 хв. Якщо верх почне припікатися, а середина ще не готова, прикрийте запіканку пергаментом чи фольгою. Щоб низ запіканки не пригорав, можна під низ поставити форму з водою.

запіканка з сиром фото

Візьмість до уваги, що чим більше ви дасте цукру, тим темнішою в результаті вийде запіканка. Не буду приховувати, я люблю солодке. І ще дуже люблю скоринку на цій запіканці ))). Смачного!

Не забуваймо ділитися враженнями і результатами в коментарях 😉 .

37 коментарів до “Сирна запіканка”

  1. Нарешті знайшла рецепт сирної запіканки з мого дитинства. Дякую. Дуже смачна

  2. Найкраща із випробуваних запіканка, і зовсім просто і все ясно. Дякую, що поділились рецептом! Усім, хто пригощався, дуже смакувало!

  3. Смачнюща запіканка і вийшла з першого разу. Готова була вже через 35 хв в електричній духовці. Дякую за рецепт.

  4. Доброго вечора, підкажіть, будь ласка, не тільки за цей рецепт але й за інші, особливо випічку. Молоко має бути не кипячене? Чи може бути кипячене, щоб не боятись давати страви й діткам. Дякую!

    1. Якщо молоко у випічці, то воно не потребує кип’ятіння, бо то все діло печеться при температурі 180 градусів, і то навіть краще, ніж кип’ятіння. Якщо молоко сире іде у крем або желе і т.п., то дається оброблене – пастеризоване або кип’ячене.

  5. Скажіть, будь ласка, розмір форми в чкій ви печете, і якоі висоти приблизно виходить?дякую

    1. Я печу в круглій скляній формі. Вона діаметром десь… до 20 сантиметрів. Висотою виходить десь 3-4 см. Це так, все на око. Наступного разу як зроблю, то заміряю 😉 .

  6. Навіть в мене, чоловіка, що ніколи не готував запіканок, і взагалі майже не готую ;), вийшло з першого разу

  7. Дякую!!!!!!Тільки-що приготувала! дійсно дуже просто і швидко,а головне дуже смачно!!!

Напишіть відгук