Рататуй

Рататуй кулінарний рецепт

Нарешті приготувала рататуй, який мріяла зробити ще з того моменту, коли вперше побачила популярний одноіменний мультик про талановитого кулінара-щурика. Рататуй – це овочева страва французької (якщо бути точнішим, прованської) кухні, яка була присутня в повсякденному літньому меню незаможніх селян. Але будь-яка повсякденна страва перетворюється на святкову за допомогою додавання приправ, соусів та усіляких інших важливих дрібничок.

У класичному селянському варіанті овочі на рататуй нарізаються кубиками і готуються практично так само, як і звичайне овочеве рагу на сковорідці. Мені ж більше подобається варіант, де овочі нарізаються кружечками. Це надзвичайно гарно з естетичної точки зору, а на смак дуже і дуже смачно.

Інгредієнти

400 г баклажанів
400 г помідорів
400 г кабачків
(овочі мають бути приблизно однакового діаметру)
сіль

Для соусу:
2 ст.л. рослинної олії
150 г цибулі
200 г болгарського перцю
300 г помідорів або томатного соку
прованські трави за смаком

Заправка:
2 зубці часнику
3 ст.л. оливкової олії
зелень за смаком
червоний гострий перець (за бажанням)

Приготування

баклажани нарізані Баклажани наріжте тонкими кружальцями, посоліть
кабачки нарізані Точно так само тонко наріжте кабачки і теж посоліть
Помідори нарізані кружечками Помідори просто наріжте кружечками, солити не треба
Помідори натерті на терці. Томатний сік Наступним етапом готуємо соус. Для соусу потрібно зробити сік з помідорів. Я на сік пустила також і обрізки з помідорів, які нарізала кружальцями. Не конче знімати шкірку з помідорів. Достатньо просто потерти помідори на крупній терці, а шкірка лишиться в руках
цибуля та кабачок, нарізані кубиками Цибулю та болгарський перець поріжте кубиками
Цибуля, смажена на сковорідці Цибулю легко спасеруйте на оливковій олії (можна і на соняшниковій)
Цмбуля з кабачком, смажена на сковорідці Додайте болгарський перець і тушіть на середньому вогні протягом 5 хвилин
Соус "Рататуй" Після цього додайте томатний сік, прованські трави, сіль. Можна за бажанням дати 2-3 ст.л. червоного сухого вина – буде додатковий приємний присмак
Овочі на рататуй, нарізані кружечками Викладіть половину соусу в форму для випікання. Зверху на соус викладіть почергово кружечки баклажанів, кабачків та помідорів, можна ще трохи присолити
Гостра заправка в овочеве рагу рататуй Далі приготуйте заправку: подрібніть часник і зелень, змішайте з оливковою олією. Можна сюди для пікантності додати гострого перцю – все на ваш смак
Рататуй перед запіканням На овочі зверху викладіть заправку та решту соусу. Форму накрийте фольгою або пергаментом. Якщо накрити кришкою, залишиться забагато рідини. Запікайте рататуй протягом години при температурі 180-200 градусів
запечене овочеве рагу з баклажанами кабачками та помідорами Виходить дуже смачно і, що не менш важливо – гарно. Рататуй, як страва овочева, дуже гарно пасуватиме як гарнір до м’ясних страв. Смачного!

2 коментарі до “Рататуй”

  1. Відраз згадався мультик)) треба приготувати цей рататуй, але кабачки в мене заморожені((

Напишіть відгук