Пляцок “Орхідея”

SAMSUNG

Зізнаюся одразу: пляцок не мій, я просто вдало сходила в гості. Фоткала дуже швидко і на мобільний, бо гості чекали :). За рецепт безмежно вдячна пані Ірині, яка є професійним і досвідченим кулінаром. Пляцок “Орхідея” – дуже смачний, оригінальний і, як на мій смак, доволі гармонійний.

Пляцок перемазаний заварним масляним кремом, але думаю, що при бажанні можна взяти і щось “полегше”.

Рецепт пляцка “Орхідея”

Тісто:
3 яйця
1 скл. цукру
1 ч.л. амоняку загасити сметаною
3 ст.л. какао
2 скл. борошна
1 ч.л. соди, загашеної оцтом (або 2 ч.л. розпушувачу)
2 ст.л. олії
щипка солі

Яйця збиваємо, додаємо цукор, олію, збиваємо, поступово додаючи решту інгредієнтів. Тісто має вийти консистенції густої сметани. Спекти з цього 2 коржі або один великий і розрізати на два.

Безе:
4 білки
1 скл. цукру
100 г кокосової стружки
½ скл. підсмажених посічених горіхів

Збити білки, поступово додати цукор. Коли все добре зіб’ється, додати кокосову стружку і горіхи, акуратно перемішати. Сушити при мінімальній температурі, щоб стало тверде. Для пляцка треба зробити два таких безе.

Крем
4 жовтки
1 скл. цукру
250 г молока
800 г масла
4 подвійні штуки зефіру (великі)
300 г мармеладу

Жовтки збити з цукром, молоко довести до кипіння і влити, помішуючи, до жовтків. Масу поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, мішати, щоб не пригоріло. Охолодити масу до кімнатної температури. Масло кімнатної температури збити і по одній ложці додавати до нього масу.

Зефір і мармелад порізати поздовж. Шматки зефіру мають бути в районі 1 см товщиною, а мармеладки – по півсантиметра.

Збираємо пляцок в такому порядку:
1й темний корж
крем
шар зефіру
крем
1 безе
крем
2 безе
крем
тонкий шар мармеладу
крем
2й темний корж

Перемазувати пляцок потрібно мінімум за добу до споживання, щоб він добре пройшовся кремом. Пляцок, як по мені, просто неймовірний. І доволі ситний.

І наостанок інформація від “солодкого спонсора”: http://aromisto.com.ua. Інтернет-магазин чаю та кави “Аромісто” пропонує широкий вибір оригінальних та ароматизованих кавових та чайних сумішей, а також інших прибамбасів для чайно-кавової культури за помірними цінами.

Всім смачного пляцка і запашної кави до нього! 😉

31 коментар до “Пляцок “Орхідея””

  1. Яким стаканом міряєте інгридієнти 200 грамовим чи 250 грамовим?І скільки хвилин випікаєте безе?

    1. Стакан 250 г. Стосовно безе… залежить від духовки. Якщо при 100 градусах, то напевно десь з годину сушити, але може й більше. Треба дивитися, щоб стало твердим, але не пригоріло.

  2. В тісто потрібно класти 1 ч.л. амоняку загасити сметаною
    і 1 ч.л. соди, загашеної оцтом (або 2 ч.л. розпушувачу)
    чи тільки щось одне?

  3. на який розмір форми розрахований рецепт? чи пляцок буде вдалим без какао в коржах?

    1. Пляцок розрахований на велику форму. 25 на 36 см (думаю, можна до 30 на 40 см). Якщо без какао, то може краще взяти інший рецепт коржів – наприклад, звичайний бісквіт, або горіховий. Та на смак, звісно, буде інакше.

  4. Бізе- дані рецепта вже на дві паляниці чи потрібно ще так само брати- тоість на 8 білків ? Чи можна замінити крем на згущане молоко і масло?

  5. Які горіхи використовуєте в безе?Безе получається товстим шаром коли викладаєте в форму чи тоненьким?Форму застелюєте пергаментом і потім безе викладаєте?

    1. Стандартно в безе використовуються грецькі горіхи. Колись робила і з арахісом – теж може бути. Просто смак буде інакший.
      Шар безе не тоненький, але й не дуже високий.
      Так, форма застелюється пергаментом.

  6. Очень вкусный пляцок получился!!!Только для меня некоторые моменты не понятны были.Например,сметаны надо немного,но я добавила больше, иначе тесто суховатое получалось.И почему не написали сколько корж надо выпекать?!
    Потом крем…в нём нет муки.Так и должно быть??Сварила я его,очень жидкий был и поэтому добавила всё таки ещё 250 г молока и муку.И конечно же только 500 г масла,а то 800 как-то многовато как по мне.

    1. Корж випікається при стандартній температурі – близько 180 градусів. А скільки часу… Якщо пекти один великий корж, то від 40 хв. Якщо два менших коржі, то в районі півгодини. Треба дивитися, щоб корж був готовий. Щоб всередині не був сирий (сірником перевіряється), а при натисканні піднімався назад, а не провалювався.

  7. Пекла пляцок вже пару раз.Суперовий!!! І на свята буду пекти знову.Але я роблю лише одну порцію бізе, тоже смачно.

Напишіть відгук