Blog

Welcome to my blog

Випічка Рецепти

Пляцок “Орхідея”

SAMSUNG

Зізнаюся одразу: пляцок не мій, я просто вдало сходила в гості. Фоткала дуже швидко і на мобільний, бо гості чекали :). За рецепт безмежно вдячна пані Ірині, яка є професійним і досвідченим кулінаром. Пляцок “Орхідея” – дуже смачний, оригінальний і, як на мій смак, доволі гармонійний.

Пляцок перемазаний заварним масляним кремом, але думаю, що при бажанні можна взяти і щось “полегше”.

Рецепт пляцка “Орхідея”

Тісто:
3 яйця
1 скл. цукру
1 ч.л. амоняку загасити сметаною
3 ст.л. какао
2 скл. борошна
1 ч.л. соди, загашеної оцтом (або 2 ч.л. розпушувачу)
2 ст.л. олії
щипка солі

Яйця збиваємо, додаємо цукор, олію, збиваємо, поступово додаючи решту інгредієнтів. Тісто має вийти консистенції густої сметани. Спекти з цього 2 коржі або один великий і розрізати на два.

Безе:
4 білки
1 скл. цукру
100 г кокосової стружки
½ скл. підсмажених посічених горіхів

Збити білки, поступово додати цукор. Коли все добре зіб’ється, додати кокосову стружку і горіхи, акуратно перемішати. Сушити при мінімальній температурі, щоб стало тверде. Для пляцка треба зробити два таких безе.

Крем
4 жовтки
1 скл. цукру
250 г молока
800 г масла
4 подвійні штуки зефіру (великі)
300 г мармеладу

Жовтки збити з цукром, молоко довести до кипіння і влити, помішуючи, до жовтків. Масу поставити на невеликий вогонь, довести до кипіння, мішати, щоб не пригоріло. Охолодити масу до кімнатної температури. Масло кімнатної температури збити і по одній ложці додавати до нього масу.

Зефір і мармелад порізати поздовж. Шматки зефіру мають бути в районі 1 см товщиною, а мармеладки – по півсантиметра.

Збираємо пляцок в такому порядку:
1й темний корж
крем
шар зефіру
крем
1 безе
крем
2 безе
крем
тонкий шар мармеладу
крем
2й темний корж

Перемазувати пляцок потрібно мінімум за добу до споживання, щоб він добре пройшовся кремом. Пляцок, як по мені, просто неймовірний. І доволі ситний.

І наостанок інформація від “солодкого спонсора”: //aromisto.com.ua. Інтернет-магазин чаю та кави “Аромісто” пропонує широкий вибір оригінальних та ароматизованих кавових та чайних сумішей, а також інших прибамбасів для чайно-кавової культури за помірними цінами.

Всім смачного пляцка і запашної кави до нього! 😉


35 Comments

  1. Ірина

    Загасити сметаною, це 1 ложка чи 0.5 скл. Чи скільки?

    • Katrusia

      Думаю, це близько 1 ст.л. )))

      • Анна

        Вы пропустили ореховый слой, на фото его хорошо видно а в рецепте нет.

        • Katrusia

          Анна, те, що ви називаєте горіховим слоєм – це безе з горіхами і кокосовою стружкою.

  2. Оля

    Яким стаканом міряєте інгридієнти 200 грамовим чи 250 грамовим?І скільки хвилин випікаєте безе?

    • Katrusia

      Стакан 250 г. Стосовно безе… залежить від духовки. Якщо при 100 градусах, то напевно десь з годину сушити, але може й більше. Треба дивитися, щоб стало твердим, але не пригоріло.

  3. Оля

    І який купуєте зефір і мармелад?

    • Katrusia

      Зефір самий звичайний – рожевий і білий, розважний. І мармелад – який є :).

  4. Ніна

    В тісто потрібно класти 1 ч.л. амоняку загасити сметаною
    і 1 ч.л. соди, загашеної оцтом (або 2 ч.л. розпушувачу)
    чи тільки щось одне?

    • Katrusia

      Треба класти і амоняк, і соду.

  5. Оксана

    на який розмір форми розрахований рецепт? чи пляцок буде вдалим без какао в коржах?

    • Katrusia

      Пляцок розрахований на велику форму. 25 на 36 см (думаю, можна до 30 на 40 см). Якщо без какао, то може краще взяти інший рецепт коржів – наприклад, звичайний бісквіт, або горіховий. Та на смак, звісно, буде інакше.

      • Надя

        А якщо на круглу форму, який розмір приблизго?

        • Katrusia

          Якщо на круглу… Ну, не знаю. Я б робила на 24-26 см половину порції. Якось так, напевно.

  6. Аня

    Бізе- дані рецепта вже на дві паляниці чи потрібно ще так само брати- тоість на 8 білків ? Чи можна замінити крем на згущане молоко і масло?

    • Katrusia

      4 білки на 1 безе. Тобто, разом потрібно 8 білків.

  7. Оля

    Пекла цей торт получився дуже гарний та смачниий!

  8. Надя

    Які горіхи використовуєте в безе?Безе получається товстим шаром коли викладаєте в форму чи тоненьким?Форму застелюєте пергаментом і потім безе викладаєте?

    • Katrusia

      Стандартно в безе використовуються грецькі горіхи. Колись робила і з арахісом – теж може бути. Просто смак буде інакший.
      Шар безе не тоненький, але й не дуже високий.
      Так, форма застелюється пергаментом.

  9. А к-во молока и масла не перепутано?? Масло действительно надо 800 гр?????

    • Katrusia

      Ні, не переплутано. Це масляний крем 🙂

  10. Татьяна

    Очень вкусный пляцок получился!!!Только для меня некоторые моменты не понятны были.Например,сметаны надо немного,но я добавила больше, иначе тесто суховатое получалось.И почему не написали сколько корж надо выпекать?!
    Потом крем…в нём нет муки.Так и должно быть??Сварила я его,очень жидкий был и поэтому добавила всё таки ещё 250 г молока и муку.И конечно же только 500 г масла,а то 800 как-то многовато как по мне.

  11. Наталя

    Привіт! А при якій температурі і скільки часу,випікати корж??

    • Katrusia

      Корж випікається при стандартній температурі – близько 180 градусів. А скільки часу… Якщо пекти один великий корж, то від 40 хв. Якщо два менших коржі, то в районі півгодини. Треба дивитися, щоб корж був готовий. Щоб всередині не був сирий (сірником перевіряється), а при натисканні піднімався назад, а не провалювався.

  12. Маряна

    Пекла пляцок вже пару раз.Суперовий!!! І на свята буду пекти знову.Але я роблю лише одну порцію бізе, тоже смачно.

    • Katrusia

      Класно! Хай той пляцок вдасться 🙂

  13. Маряна

    Дякую за рецепт!!!

  14. юлия

    Пекла пляцок, горіхи брала арахіс. Моїм дуже сподобався, дякую за рецепт

    • Katrusia

      На здоров’я! Дякую за відгук! 🙂

  15. Надя

    Яким можна кремом замінити?

    • Katrusia

      Можна пробувати будь-який… масляний, наприклад – масло зі згущенкою.

  16. Антонина

    Дякую вам, Катруся, за гарний пляцок

  17. то получається 4 жовтки лишні? якщо на безе йде 8 білків ,а на крем 4 жовтки..


Leave a Reply