Category: Пісні страви

Пісні страви Перші страви Рецепти

Суп-пюре з броколі та шампіньйонів

зупа з броколі, крем-суп з броколі

Сьогодні у нас в меню суп-пюре з броколі та шампіньйонів від мого чоловіка, який цього разу виступав і автором рецепту, і шеф-поваром. А я – ідейний натхненник :).

Броколі – це направду дуже корисний овоч, і дуже добре смакує з вершками та плавленим сирком. Броколі містить багато різних вітамінів та мінералів: вітаміни С та К, кальцій, залізо, магній, фосфор і багато всякого іншого. А в розрахунку на 100 кілокалорій цей овоч має в собі більше білку, ніж телятина. Хоча, це не зовсім ті фактори, якими я керуюся при купівлі броколі – мені просто періодично хочеться з’їсти цих зелененьких суцвіть. Тож, якщо комусь, так само як і мені, смакує цей овоч, спробуйте цей рецепт.

Інгредієнти

600-800 г броколі
300 г шампіньйонів
1 скл. вершків
Continue Reading

Закуски Пісні страви Рецепти

Закуска з авокадо та слабосоленої форелі

IMG_1662

Несподівано для себе полюбила корисне авокадо. Рецептів із цим плодом в інтернеті є досить багато, вибирати є з чого. І цей рецептик – із розряду смачно, корисно та святково. Робила цю закуску ще на Новорічні свята, а вивішую лише тепер. Та думаю, що краще пізно, ніж ніколи :).

Це є досить цікаве і красиве поєднання продуктів, а тому запрошую переглянути українську або російську версії рецепту закуски з авокадо та фореллю на сайті Бондюель.

Гарного всім дня! 🙂

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Строгий піст

Капуста з квасолею та грибами

Тушкована капуста. Пісні страви

Кажуть, що цей рецепт капусти з квасолею та грибами має польське коріння. Зокрема, традиційно поляки готують цю страву на Святвечір. Страва є пісна, оригінальна, корисна і досить смачна. Смакує як у гарячому, так і в холодному вигляді.

Традиційно готується з квашеної капусти та сушених грибів. У мене гриби були відварені і заморожені. Якщо будете готувати з сушеними грибами, то їх потрібно попередньо відмочити і відварити.

Інгредієнти

500 г квашеної капусти
300 г грибів (або 50 г сушених)
1 скл. квасолі
Continue Reading

Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки

Вареники з картоплею і сиром

Ну хто не любить гарячі, свіжозварені, домашні вареники? Здавалося б, що може бути простіше – замішуєш тісто, загортаєш у нього начинку, вариш – і готово. Ну, все майже так і є, але трохи інакше :).

“Правильне” тісто є чи не найважливішим моментом при приготуванні вареників. Яка б смачна не була начинка, а жорстке тісто може зіпсувати весь смак. Головний секрет смачного і ніжного тіста для вареників, як це не дивно звучить, – небагато яєць, бо яйця ніби зв’язують тісто, роблять його міцнішим, але і жорсткішим водночас.

Ще дуже важливо тоненько розкатувати самі варенички. Ну і наостанок – вода для замісу тіста має бути гарячою. Так, в багатьох (особливо старих) рецептах українських вареників радять додавати холодну воду, бо тоді тісто ніби менше сохне, але в результаті виходить значно твердішим. Я кладу тісто у кульок, і воно не встигає висохнути. А зліплені вареники одразу варимо.

Інгредієнти

Тісто для вареників
3  склянки пшеничного борошна
0.75 склян­ки води
Continue Reading

Дієтичні страви Пісні страви Перші страви Рецепти Строгий піст

Пісний борщ із вушками на Святвечір

Різдвяний борщ

Святвечірній борщ із вушками – це традиційна західноукраїнська страва, яку готують саме на Святвечір. Вушка – це такі вироби з тіста, як равіолі чи пельмені, але з  пісною грибною начинкою. Пісний прозорий борщ часом заправляють часником, але це для тих, хто любить. Раніше святковий борщ закислювали буряковим квасом, що давав особливу кислинку. Зараз усе частіше для цих цілей використовують оцет чи лимонний сік.

Ще одним інгредієнтом, який додають до різдвяного борщу, є грибний відвар з грибів, які йдуть на начинку вушок. Він додає борщу особливого аромату і присмаку.

Інгредієнти

На борщ (на 3 літри води):
3-4 буряки
морквина
корінь петрушки
2 цибулини (1 для варіння, 1 – для засмажки)
Continue Reading

Пісні страви Рецепти Статті Строгий піст

Кутя

Рецепт куті

Як і з багатьма іншими стравами, варто визнати, що немає одного класичного рецепту, за яким готують кутю. Українська кутя — це обрядова солодка пісна страва, яка традиційно готується до святкування Святвечора.

В першу чергу, кутя — це страва поминальна, її ще називають коливом. Страва ця складається із зерна, политого медом. Є така версія, що зерно, яке складає основу куті здавна символізує саме життя, яке минає і відроджується, а конкретніше: єдність роду, минулих, теперішних та майбутніх поколінь. А мед до куті давали, щоб душам наших предків жилося солодко на тому світі. І навіть досі з прадавніх часів збегріглася традиція залишати ложку куті на тарілці під час вечері для тих, кого вже немає з нами. Ось такий цікавий символізм.

Я особисто їла кілька різних варіантів куті, а ще про кілька різних варіантів чула. Пробувала поминальну кутю з рисом та родзинками на Житомирщині, яка подається на початку поминків. Часом і на Святвечір готують кутю з рису замість пшениці чи ячменю.

Ще мені пощастило спробувати рідку кутю з халвою, родом з Тернопілля. Розказували мені, що буває ще й така кутя (здається мені, то було про Закарпаття), де ставиться на стіл велика тареля, на неї кладеться відварена пшениця, на то все діло шарами кладуть мак, горіхи, родзинки і все щедро поливається медом.

Але найчастіше все-таки мені доводилося куштувати кутю з пшениці, з перетертим маком, подрібненими горіхами, родзинками та медом. Дехто ще доводить кутю до рідкої консистенції за допомогою узвару або води з медом. У мене в сім’ї в дитинстві готувалася “суха” кутя, тобто не розбавлена. Тепер я все-таки трохи додаю куті рідкості, щоб “легше йшло” – але це вже вибір кожного, на власний смак.

Зараз, коли асортимент продуктів є практично необмеженим, є можливості експериментувати і з сухофруктами, і з горіхами, додаючи різноманітні кеш’ю та мигдаль, курагу, фініки і т.д. Та основа залишається незмінною: зерно, сухофрукти, мед.

А ось, власне, і сам рецепт куті. Continue Reading

Другі страви Пісні страви Рецепти

Маслюки в сметані

Маслюки

Маслюки (маслята, козляки) зустрічаються по всій Україні у хвойних і мішаних лісах. Збирають їх з липня по листопад. Це дуже смачні їстівні гриби, пропоную спробувати.

Інгредієнти

700 г маслюків
300 г сметани
2 ст. л. олії
Continue Reading

Пісні страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки

Налисники з сиром

млинці з сиром

Для початку, потрібно приготувати основу для налисників, або прості звичайні млинці. Рецепт знаходиться ось тут. Власне, після цього приступаємо до приготування начинки. Ці налисники після загортання потребують додаткового запікання або досмажування у готовому вигляді через наявність в начинці сирого яйця.

Інгредієнти

600 г домашнього сиру
200 г родзинок
1 яйце
Continue Reading

Дієтичні страви Дитячі рецепти Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки Страви з овочів

Оладки з кабачків

Оладьи из кабачков

Сезон кабачків продовжується, а я повернулась від бабусі, яка пригощала нас кабачковими оладками. Це самий звичайний, простий, але незаслужено забутий мною рецепт. Пробуйте і смакуйте. Думаю, ще одна страва з кабачків може бути корисною для любителів цього популярного овоча.

Інгредієнти

800 г кабачків
2 яйця
1 скл. борошна Continue Reading

Дієтичні страви Другі страви Закуски Пісні страви Рецепти Страви з овочів

Кабачки в тісті

кабачки в клярі

Дуже проста і смачна страва. Класика жанру, я би сказала. Нічого особливого, але ця страва приємна особливо на початку літа, коли кабачки тільки з’являються. Для тих, хто ніколи не смажив кабачків самостійно, пропоную майстер-клас.

Інгредієнти

1 кг кабачків
2 великих або 3 менших яйця
3-4 ст.л. води або молока
Continue Reading

Дитячі рецепти Пісні страви Рецепти Страви з борошна, млинці, оладки

Сирники

смачні сирничкиЦей рецепт сирників найбільш ходовий в нашій сім’ї. Мій чоловік і діти люблять їх саме такими, тому роблю їх досить таки часто. Важливим моментом у приготуванні цієї страви є якість головного інгредієнту – сиру. Краще, щоб сир був сухіший і жирніший, тоді на сирники піде менше борошна, а їх смак буде більш “сирним”.

Інгредієнти

400-500 г домашнього сиру
1 яйце
3 ст.л. цукру
Continue Reading

Дієтичні страви Пісні страви Рецепти Салати Строгий піст

Вінегрет

Салат вінегрет з квасолею та квашеною капустою

Позитив вінегрету як салату є у тому, що він не лише корисний, наповнений вітамінами та усякими поживними речовинами, а й повністю овочевий, що дозволяє його готувати та споживати навіть у строгий піст. Крім того, він є актуальним як для повсякденного, так і для святкового меню.

Загалом, є багато різновидів цього салату, але цей варіант – класичний, найбільш популярний і для мене найсмачніший. До речі, часом я роблю вінегрет без капусти і квасолі – теж дуже добре виходить. Дехто додає до салату ще мариновані гриби, але я скажу чесно – такого варіанту не пробувала.

Цей салатик люблю і поважаю, рекомендую до споживання особливо в зимову пору. Смакуйте і тримайте рецепт.

Continue Reading

Дієтичні страви Другі страви Пісні страви Рецепти Страви з риби

Хек (мерлуза) в томатному соусі

тушена рибаЛюблю рибне філе – його не потрібно чистити, як цілу рибину. Просто розморозив і готуй в своє задоволення. Щоправда, вибір страв, особливо повсякденних, які можна приготувати з філе, не такий і великий. І от, результатом пошуку чогось новенького і смачненького, стала ця страва, яка відтепер ще не один раз буде з’являтися на нашому столі. Тому що смачно!

Інгредієнти

800 г замороженого філе риби
2 ст.л. густого томатного соусу
50 г вершкового масла
Continue Reading