Паштет з гусячої печінки (фуа-гра)

Печіночний паштет, паштет з гусячої печінки

Перший раз, коли я відважилася спробувати гусячу печінку, то засмажила її з яблуками – дуже смачно, між іншим. На цей раз вирішила випробувати рецепт паштету. Скажу одразу – зі звичайним печінковим паштетом ця страва не має абсолютно нічого спільного. 

Паштет з фуа-гра можна подавати як окрему страву – наприклад, зі шматочками хрусткого багету. Також паштет з гусячої печінки часто використовується як складова частина інших страв: його додають до різотто, салатів і навіть равіолі. Цей паштет має приємний і, водночас, загадковий смак. 

В результаті можу сказати, що найбільше в стравах з фуа-гра мені подобається специфічний вершковий післясмак, який і дає відчуття задоволення і якоїсь своєрідної завершеності.

Інгредієнти

250 г гусячої печінки
150 г вершкового масла
3 цибулини-шалот
3 зубці часнику
100 мл портвейну
100 мл червоного вина
100 мл шеррі
сіль та мелений перець за смаком

Приготування

Фуа-гра або гусяча печінка Гусячу печінку поріжте на шматки
Цибулю-шалот подрібніть
Гусяча печінка Обсмажте гусячу печінку в 50 г масла протягом 3-4 хв.
Печінку зніміть на тарілку, додайте ще 50 г масла і обсмажте в ньому подрібнені цибулю-шалот та часник протягом кількох хвилин
Тоді додайте алкоголь і тушіть на невеликому вогні, доки він майже весь не википить. В кінці додайте решту масла
З’єднайте соус з гусячою печінкою
Збийте блендером до однорідної маси. Приправте за смаком та поставте в холодильник, щоб застиг

6 коментарів до “Паштет з гусячої печінки (фуа-гра)”

  1. А разве в Украине разрешено производить фуа-гра? Или вы покупали из-за границы?

  2. Дякую за швидку відповідь. Я про це спитав, бо прочитав на Вікі про фуа-гра:
    “В Україні нова редакція закону про захист тварин від жорстокого поводження передбачає припинення виробництво відомого французького делікатесу фуа-гра.”
    Може це не правда, а може в нас так працюють закони 🙂

    1. У вікіпедії також є стаття про Миронівський хлібопродукт. Там чітко написано, що вони виготовляють. Не знаю, як у Вас, але у Києві та Львові у багатьох супермаркетах (Арсен, Метро, Рукавичка, Сільпо) можна придбати фуа-гра саме від цього виробника. В ЦЬОМУ рецепті упаковку видно на фото 🙂

      1. А може цей закон забороняє виробництво фуа-гра у Францiї, а не в Україні =)
        Все одно, дякую за чудовий рецепт!

        1. Може і так. Але я думаю, що він забороняє гаваж. А вирощування гусей чи качок – ні. Та і розміри іноземної печінки значно перевищують вітчизняні.
          Смачного!

Напишіть відгук