Мариновані огірки

У 1809 році французький пивовар, Ніколя Аппер, зауважив, що їжа, приготована в банках не псується, якщо їх дуже щільно закрити. Причини такого «феномену» не могли пояснити ще цілих 50 років, поки Луї Пастер не продемонстрував роль мікроорганізмів у псування продуктів.

Інгредієнти

огірки
часник
кріп (суцвіття)
гострий червоний перець
хрін (листя або корінь)
зерна гірчиці (за бажанням)
лавровий лист
гвоздика
чорний перець горошком
духмяний перець
петрушка (за бажанням)
листя дуба, смородини, вишні (за бажанням)
сіль
цукор
оцет

Приготування

Огірки добре помийте. В помиті банки накладіть на дно кріп, часник, червоний перець, хрін, гірчицю, лавровий лист, гвоздику, чорний та духмяний перець та, якщо є бажання, петрушку і листя вишні, смородини та дуба. На трилітрову банку потрібно близько 1,5 л. розсолу, 2 галузки з суцвіттями кропу, 3-4 середні зубці часнику, невеликий шматочок кореня хрону або 1-2  листочки, трішки червоного перцю та ½ чайної ложки зерен гірчиці, 1-2 лаврових листки, 3-4 гвоздички, 7-8 горошинок чорного перцю та 3-5 –  духмяного, по 3-4 листки дуба (щоб огірки хрумтіли), вишні, смородини. Потім тісно напхайте банки огірками.

Для приготування розсолу у літрі води розчиніть 50 г солі та 50 г цукру та закип’ятіть. Гарячим розсолом залийте банки з огірками. Через 5-7 хв злийте рідину та закип’ятіть. Знову залийте огірки. Ще через 5-7 хв ще раз злийте рідину та закип’ятіть її. Перед останнім заливанням до банок додайте 75 мл оцту (на трилітрову банку). Закрийте та закатайте простерилізованими кришками.

Напишіть відгук