ОгидноНе смачноЇсти можнаБільш-меншСупер! (30 оцінок, середня: 4,60)
Loading...

Ліниві вареники

ліниві вареники з сиромСаме тому й ліниві, що готуються значно простіше, ніж вареники класичні, ще й старанно виліплювати їх не потрібно. На Західній Україні ліниві вареники ще називають палюшками, напевно через те, що по формі вони нагадують пальчики. Готують їх не тільки з сиром, а також із картоплею або одночасно з картоплею і сиром. Сьогодні я ділюся з Вами рецептом кругленьких лінивих вареників саме з сиром. Це такі вареники, до яких я звикла з дитинства. Найбільше люблю їх гарячими, і обов’язково зі сметанкою.

Інгредієнти

500 г домашнього сиру
1 яйце
1 шклянка борошна
4 ст.л. цукру
сіль, борошно на підсипку
вершкове масло для змащування

Приготування

Сир перетріть до зникнення грудочок. Можна його вим’яти картопледавилкою або блендером, або пропустити через м’ясорубку
Додайте цукор, дрібку солі, яйце і добре вимішайте. Цукру можна давати більше або менше — залежно від смакових уподобань. Тепер поступово додавайте борошно
Борошна теж може бути більше або менше. Все залежить від того, наскільки мокрим був сир. Тому додавайте борошно поступово, треба щоб в результаті тісто було м’яким, але по можливості відлипало від рук (або хоча б не сильно прилипало). Якщо борошна буде замало, то тісто під час варіння розлізеться, а якщо забагато, то вареники вийдуть не такими ніжними.
Тепер розділіть тісто на 3-4 частини, скатайте з кожної частини ковбаску діаметром близько 2 см, добре підсипаючи борошном
Кожну ковбаску наріжте на шматочки 1-1,5 см
Кожен шматочок на борошні примніть з двох сторін, щоб вийшли кружальця з невеликою ямкою всередині. Ці ямки допомагають маслу чи сметані залишатися на варениках, а не стікати на дно посудини
Варити ліниві вареники треба у великій кількості киплячої води. Покладіть у кип’яток вареники і акуратно проведіть по дну дерев’яною лопаткою
Через хвилину після спливання вийміть їх шумівкою, обсушіть в дуршлаку або на дошці, тоді перекладіть в миску і перемастіть вершковим маслом. Подавайте вареники гарячими зі сметаною, варенням чи іншими солодкими соусами

24 коментарі до “Ліниві вареники”

  1. В мене вдома чомусь ніколи не готували лінивих вареників з сиром, а синочок в садочку спробував і просив такі ж. Спробувала зробити по вашому рецепту: вийшло дуже смачно. Дякую! І велика подяка всім, хто знаходить час поділитись своїм досвідом і знаннями з іншими. :))

    1. Дякую за схвальний відгук. Приємно, що наш сайт має таких вдячних читачів 🙂

  2. А я не люблю солодких вареників. Замість цукру додала у тісто свіжі трави та сіль. Зробила варенички соленими та їли їх зі сметанкою. Смакота

  3. Взяв сиру 300 грам, вийшло забагато як на двох людей. Думаю 250 грам було б якраз.
    Муки довелося більше дати ніж стакан. При цьому думаю наступний раз дати меньше муки всередину але більше ззовні, щоб дало нарізати.
    І ще – перемолов сир з яйцем в блендері практично в піну. Це правильно, чи краще залишати трішки грудочками? Мені здалося що забагато перетер але може то так треба…
    Дякую за сайт!

    1. Як на мене, то сир краще залишати трішки грудочками. Борошна стараюся теж багато всередину не давати, щоб не були забиті.
      Дякую за відгук! 🙂

  4. Періодично робила ліниві вареники «на око», сама собі обіцяла не переводити продукти більше, але за Вашим рецептом вийшли, справді. Дякую!!!

Напишіть відгук