Ліниві вареники

ліниві вареники з сиромСаме тому й ліниві, що готуються значно простіше, ніж вареники класичні, ще й старанно виліплювати їх не потрібно. На Західній Україні ліниві вареники ще називають палюшками, напевно через те, що по формі вони нагадують пальчики. Готують їх не тільки з сиром, а також із картоплею або одночасно з картоплею і сиром. Сьогодні я ділюся з Вами рецептом кругленьких лінивих вареників саме з сиром. Це такі вареники, до яких я звикла з дитинства. Найбільше люблю їх гарячими, і обов’язково зі сметанкою.

Інгредієнти

500 г домашнього сиру
1 яйце
1 шклянка борошна
4 ст.л. цукру
сіль, борошно на підсипку
вершкове масло для змащування

Приготування

Сир перетріть до зникнення грудочок. Можна його вим’яти картопледавилкою або блендером, або пропустити через м’ясорубку
Додайте цукор, дрібку солі, яйце і добре вимішайте. Цукру можна давати більше або менше — залежно від смакових уподобань. Тепер поступово додавайте борошно
Борошна теж може бути більше або менше. Все залежить від того, наскільки мокрим був сир. Тому додавайте борошно поступово, треба щоб в результаті тісто було м’яким, але по можливості відлипало від рук (або хоча б не сильно прилипало). Якщо борошна буде замало, то тісто під час варіння розлізеться, а якщо забагато, то вареники вийдуть не такими ніжними.
Тепер розділіть тісто на 3-4 частини, скатайте з кожної частини ковбаску діаметром близько 2 см, добре підсипаючи борошном
Кожну ковбаску наріжте на шматочки 1-1,5 см
Кожен шматочок на борошні примніть з двох сторін, щоб вийшли кружальця з невеликою ямкою всередині. Ці ямки допомагають маслу чи сметані залишатися на варениках, а не стікати на дно посудини
Варити ліниві вареники треба у великій кількості киплячої води. Покладіть у кип’яток вареники і акуратно проведіть по дну дерев’яною лопаткою
Через хвилину після спливання вийміть їх шумівкою, обсушіть в дуршлаку або на дошці, тоді перекладіть в миску і перемастіть вершковим маслом. Подавайте вареники гарячими зі сметаною, варенням чи іншими солодкими соусами

17 коментарів до “Ліниві вареники”

  1. В мене вдома чомусь ніколи не готували лінивих вареників з сиром, а синочок в садочку спробував і просив такі ж. Спробувала зробити по вашому рецепту: вийшло дуже смачно. Дякую! І велика подяка всім, хто знаходить час поділитись своїм досвідом і знаннями з іншими. :))

    1. Дякую за схвальний відгук. Приємно, що наш сайт має таких вдячних читачів 🙂

  2. А я не люблю солодких вареників. Замість цукру додала у тісто свіжі трави та сіль. Зробила варенички соленими та їли їх зі сметанкою. Смакота

Напишіть відгук