Випічка Рецепти

Кольоровий пляцок з маком

Пляцок з маком та ніжним кольоровим суфле

Готуємося до Великодня і поки є час і натхнення, то поділюся з вами рецептом гарного, смачного, ніжного, легенького пляцка з суфле та маком. Правду кажучи, уже давно планувала вивішати цей рецепт, але якось не було нагоди. Зараз усе інакше, бо я сподіваюся, що перед святами новенький рецепт пляцка точно комусь та й стане в нагоді.

Цей пляцок може бути ще кольоровішим, якщо замість двох галяреток рожевого кольору ви використаєте дві галяретки різних кольорів. Я використовувала те, що було на господарстві, тому і верхній, і нижній шар – ніжно-рожеві. Суфле виходить дуже ніжне, як і маковий корж, який набирає вологи з суфле. Кого зацікавило – ласкаво прошу до рецепту :).

Інгредієнти

Бісквіт
4 яйця
1 скл. борошна
3/4 скл. цукру
1 ч.л. розпушувачу
1 ст.л. оцту
1 ч.л. жиру для змазування форми

Суфле
300 мл вершків (або конденсованого молока)
2 уп. желе різних кольорів
2 ст.л. цукрової пудри

Маковий шар
5 білків
3/4 скл. цукру
1/2 скл. маку
1/2 ч.л. розпушувачу
1 ст.л. борошна

Приготування

Бісквіт
Білки збийте міксером із цукром. Жовтки перемішайте з оцтом та розпушувачем, тоді додайте до збитих із цукром білків і акуратно перемішайте ложкою, рухами знизу вверх. В кінці додайте борошно і так само делікатно перемішайте ложкою. Випікайте близько 30 хв. при температурі бл. 180 градусів. Як вистигне, розділіть на дві частини. Можна просочити бісквіт якимось сиропом, алкоголем чи фруктовою есенцією – це за бажанням.

Суфле

Кожну упаковку желе розводимо в 1 скл. кип’ятку. Вершки або молоко добре охолодіть в холодильнику, тоді розділіть навпіл та збийте кожну частину міксером. Якщо використовуєте звичайне молоко, то збивати його потрібно із загущувачем для молока. Як желе трохи охолоне і почне легко тягнутися, додайте його до вершків або молока, туди ж відправте по 1 ст.л. цукрової пудри в кожну частину. Збиваємо дві кольорові маси міксером ще по хвилині і ставимо в холодильник, щоб трохи загусло.

Маковий шар

Білки збиваємо з цукром, як на бісквіт, до твердих піків. Тоді додаємо мак, борошно та розпушувач. Тонкий шар з тої маси випікаємо при температурі 180 градусів не довше 20 хвилин.

Збираємо пляцок
На сам низ кладемо першу частину бісквіта, тоді виливаємо одну частину суфле, на то кладемо маковий шар, тоді другу частину суфле і накриваємо другою частиною бісквіта.

Зверху можна полити шоколадом, поливкою або просто посипати кокосовою стружкою чи подрібненими горіхами.

Смачного!


25 коментарів

  1. валентина

    Пані Катруся хотілося б знати розмір листа на якому випікабться ці дози пляцка

  2. Якої жирності мають бути вершки?

  3. Марія

    Пані Катруся. Можна цукор замінити пудрою?

  4. Марія

    І що означає до твердих піків?

    • Коли збиваєте білки достатньо довго, рано чи пізно вони набувають такої густої консистенції, що за віничком або ложкою тягнеться у вигляді таких собі “гострих форм”, а форма збитих білків не опадає, залишається стабільною. Якось так 🙂

  5. Юля

    В мене чомусь суфле погано тримається бісквіту.Чим можна зарадити?

    • Перше, що приходить в голову – крохмаль + цукрова пудра, посипати тонким шаром.

  6. Юля

    Дякую.

  7. Катя

    Пані Катруся скільки грамів 1уп.желе ?

    • Не пам’ятаю, скільки грамів. Орієнтовно – 1 упаковка розрахована на 400 мл рідини.

  8. Вікторія

    а мак проваренй має бути?

  9. Алінка

    Вершки збивати з цукром чи без для суфле ? Дякую

    • Вершки збиваються без цукру. Там цукрова пудра в кінці додається – здається, в рецепті написано

      • Алінка

        Суперовий пляцок!! Дуже дякую за рецепти!

  10. тетяна

    А такі не жирні вершки(10-20% ) зможуть збитися в піну.?І що таке згущувач для молока,теж що і для вершків?

    • 20%-ні вершки можуть збитися у піну. Загущувач для молока (або для вершків) продається в супермаркетах. Можливо, це одне і теж – я не дуже дивилася на склад )


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *